SK MTP neplánuje žiadne nátlakové akcie

Medicínsko-technických pracovníkov sa negatívne dotkol zákon o platoch sestier, ich mzdy sa znížili. S ministerkou Zvolenskou sa dohodli na tvorbe nového zákona pre ostatných zdravotníckych pracovníkov.

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) sa dnes na stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou dohodla na postupe riešení ich problémov a nateraz neplánuje žiadne nátlakové akcie.

„Veľmi nás mrzí, že zákon o mzdových požiadavkách sestier sa dotýka aj našich pracovníkov. Bohužiaľ, na to, aby mali riaditelia zdravotníckych zariadení financie na mzdy pre sestry, musia zobrať časť zložiek iným zdravotníckym pracovníkom – laborantom, asistentom, technikom,“ povedala v utorok po rokovaní s ministerkou prezidentka SK MTP Janka Strápková. Komora podľa jej slov na tieto riziká upozorňovala už pred prijatím zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, obavy sa v praxi potvrdili.

„Dúfam, že v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva a ministerkou Zvolenskou budeme pokračovať v lepšej ceste. Dohodli sme sa na tvorbe nového zákona pre ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa nezmestili medzi lekárov a sestry,“ konštatovala Strápková. Zástupcovia všetkých komôr by sa prvýkrát k príprave veľkého zákona, ktorý by okrem iného garantoval výšku platov všetkých pracovníkov v zdravotníctve, mali stretnúť do dvoch týždňov. Právna norma by podľa prezidentky SK MTP mala úroveň príjmov zohľadňovať podľa stupňa vzdelania, pracovnej náplne a dĺžky praxe. Napríklad pozície zdravotnícky záchranár, zdravotnícky laborant alebo rádiologický technik, ktoré vyžadujú také isté vzdelanie ako majú sestry, by mali dostávať aj rovnakú mzdu ako sestry. Zatiaľ sú ich príjmy výrazne nižšie. Medzi platmi existujú aj veľké regionálne rozdiely. Strápková nepreferuje skokové jednorazové zvyšovanie mzdy, uprednostňuje postupné zvyšovanie platov o určité percentná. Ak by nový zákon vstúpil do platnosti od januára budúceho roka, považovala by to prezidentka SK MTP za ideálne. Komora registruje 15-tisíc zdravotníckych pracovníkov 11-tich povolaní, napríklad zdravotníckych a farmaceutických laborantov, rádiologických technikov, zdravotníckych záchranárov, sanitárov, diétnych sestier, dentálnych hygieničiek, asistentov, očných optikov či masérov.

Ministerka Zuzana Zvolenská komore prisľúbila postupné riešenie problémov. Otázka platov sa podľa jej slov dá riešiť len za spoločným rokovacím stolom, v blízkom čase bude iniciovať spoločné stretnutie všetkých zainteresovaných.

Súvisiace články

Aktuálne správy