Slováci ani najbližšie mesiace zásadnejšie nezvýšia spotrebné výdavky

Bratislava 5. júna (TASR) – Zlepšenie spotrebiteľskej nálady v SR môže podľa analytika UniCredit Bank Slovakia Ľubomíra Koršňáka čiastočne súvisieť aj s výsledkami volieb, keď časť obyvateľstva očakáva od novej ľavicovej vlády zmiernenie dopadov reštrikčných opatrení na obyvateľstvo.
"Zdá sa však, že zlepšenie spotrebiteľskej nálady sa zásadnejšie neprejavilo na ochote Slovákov míňať. Predpokladáme, že aj pod vplyvom opätovnej neistoty prichádzajúcej z Grécka Slováci ani v najbližších mesiacoch zásadnejšie nezvýšia svoje spotrebné výdavky," komentoval ďalej zverejnené tržby v obchode za apríl 2012 Koršňák.
Pre domácich obchodníkov, najmä v prihraničných oblastiach, môže podľa neho predstavovať hrozbu aj opätovné oslabenie okolitých mien, ktoré by mohlo znova naštartovať cezhraničnú nákupnú turistiku.
Makroekonomický analytik Marek Gábriš z Československej obchodnej banky pripomenul, že aj konjunkturálne prieskumy naznačovali zlepšovanie spotrebiteľskej dôvery prakticky od začiatku tohto roka. A to pod vplyvom zníženia obáv z nezamestnanosti, ako aj možnosti ušetriť finančné prostriedky.
"Ľudia tak zrejme viac šetria, ako míňajú, aj napriek mierne lepšiemu vnímaniu budúcnosti. Alebo sa jej vnímanie pod vplyvom avizovaných konsolidačných plánov opätovne mení k horšiemu," poznamenal Gábriš.
"V každom prípade opätovný návrat do červených čísiel nie je dobrým znamením. Spomalil sa aj rast tržieb v maloobchode s pohonnými látkami, kde môže určitú rolu zohrávať aj oslabenie okolitých mien – v apríli 2012 najmä forint, ale od mája 2012 s k nemu pridali aj zlotý a česká koruna. To môže robiť nákupnú cezhraničnú turistiku opäť atraktívnejšou," dodal.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že tržby za vlastné výkony a tovar z jednotlivých činností vnútorného obchodu v apríli 2012 medzimesačne vzrástli len v ubytovaní o 0,9 %. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev zostali nezmenené. Tržby klesli v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 5,4 %, vo veľkoobchode o 1,5 % a v maloobchode o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy