Grécko by malo zotrvať v eurozóne

Bratislava 5. júna (TASR) – Na zotrvaní Grécka v Európskej únii (EÚ) a eurozóne sa dnes zhodli slovenský a rakúsky prezident Ivan Gašparovič a Heinz Fischer. Podľa Fischera je to najlepším riešením pre všetkých.
Upozornil, že s odpoveďou na túto otázku treba počkať na výsledky blížiacich sa volieb v Grécku a na to, aký postoj k zahraničnej pomoci a úsporným opatreniam zaujme nová vláda. "Či bude mať tendenciu, aby Grécko v eurozóne zotrvalo, alebo či sa vykryštalizujú nejaké sily, ktoré by spôsobili jeho vylúčenie, alebo znemožnili jeho zotrvanie v eurozóne," vyhlásil po stretnutí so slovenskou hlavou štátu. Zároveň vyslovil svoju osobnú nádej, že nová grécka exekutíva sa postaví kladne k tejto problematike.
Rovnaký názor zastáva aj jeho slovenský partner. "Mali by sme urobiť všetko preto, aby Grécko zostalo v eurozóne aj v EÚ," zdôraznil Gašparovič s tým, že treba vidieť ťažkú hospodársku situáciu, v ktorej sa Atény momentálne nachádzajú. Pripomenul, že odsúhlasenie druhej tranže z druhého záchranného balíka bude závisieť od dôsledného plnenia podmienok a záväzkov vyplývajúcich z dohody medzi Gréckom, Európskou komisiou (EK), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).
Voľby v Grécku, naplánované na 17. júna, sú považované za rozhodujúce v súvislosti s tým, či krajina zostane v eurozóne alebo nie. Atény boli nútené vypísať nové voľby po tom, ako po hlasovaní zo 6. mája nebola ani jedna strana schopná zostaviť vládu.
Podľa nedávno zverejneného prieskumu Public Issue/Kathimerini by Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) získala 31,5 % hlasov, čím získala šesťpercentný náskok. SYRIZA je pritom proti medzinárodnej pomoci spojenej s balíčkom úsporných opatrení. Konzervatívna strana Nová demokracia (ND), ktorá je naopak ich stúpencom, by dostala 26,5 % hlasov. Tieto závery sú však v rozpore s väčšinou iných prieskumov, ktoré dávali ND malý náskok.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy