Šéfka MMF navrhla eurozóne vziať si príklad z Lotyšska

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová ocenila "kolektívne odhodlanie" Lotyšska čo najskôr vyriešiť svoje ekonomické problémy a uviedla, že práve takýto prístup by mohol byť inšpiráciou pre európskych lídrov v otázke riešenia dlhovej krízy v eurozóne.

Riga 5. júna (TASR) – Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová ocenila „kolektívne odhodlanie“ Lotyšska čo najskôr vyriešiť svoje ekonomické problémy a uviedla, že práve takýto prístup by mohol byť inšpiráciou pre európskych lídrov v otázke riešenia dlhovej krízy v eurozóne.
Lagardeová na tlačovej konferencii v Rige dnes povedala, že Lotyšsko urobilo mimoriadne dôležitý krok, keď sa rozhodlo radšej „zaťať zuby“ a v krátkom čase výrazne znížiť vládne výdavky, namiesto „odkladania riešenia problémov na ďalšie roky“. Ako dodala, rozpočtové úpravy v podobe rastu daní a zníženia výdavkov dosiahli v priebehu troch rokov až 15 % hrubého domáceho produktu, čo je „na neuverenie“.
Ekonomika Lotyšska sa po nástupe finančnej a hospodárskej krízy dostala do hlbokej recesie, pričom v roku 2009 zaznamenala medziročný prepad až o takmer pätinu. Rozsiahla kríza prinútila Rigu požiadať medzinárodných veriteľov o záchranný úver vo výške 7,5 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy