Je nové QE na obzore?

NFP skončilo zleBolo takmer nevyhnutné, že sa výsledky NFP skončili masívnym prepadom. Mnohé makroekonomické čísla varovali pred týmto prepadom.

NFP skončilo zle

Bolo takmer nevyhnutné, že sa výsledky NFP skončili masívnym prepadom. Mnohé makroekonomické čísla varovali pred týmto prepadom. Americká ekonomika už dávno nie je osamoteným ostrovom nezávislosti od diania v Európe a Ázii. Európske problémy sa dotýkajú aj amerických spoločností a samotných Američanov. Je síce dobrým argumentom, že export do Európy tvorí len približne percento a pol z US ekonomiky, problémom je však globálny finančný systém, ktorý je oveľa viac prepojený, ako by si politici a obyčajní ľudia priali. Ohromná masa kapitálu sa prelieva cez globálnu ekonomiku a môže spustiť nebývalý ekonomický boom krajiny, alebo ju doslova potopiť. Tento kapitál neovláda žiadna zo svetových vlád, ale súkromný sektor reprezentovaný veľkými bankami. Práve preto bude záležať, ako sa budú cítiť banky a či budú ochotné bez „odmeny“ poskytovať peniaze do súčasnej svetovej ekonomiky.

Sadzby nižšie nepôjdu

Finančný trh sa už niekoľko mesiacov zmieta v kŕči dlhovej krízy a zhoršenie ekonomického prostredia bolo len logickým dôsledkom. Je preto otázkou či FOMC na svojom najbližšom zasadaní oznámi nové QE, respektíve nejakú staronovú formu monetárneho uvoľňovania. Fed už nemá možnosť znížiť úrokovú mieru, ktorá je na úrovni 0,25 %, pričom je takto nízko až príliš dlho. Centrálna banka už navyše nakupuje dlhopisy od US bánk a dokonca tie, čo má v portfóliu, mení cez operáciu Twist na dlhopisy s dlhodobou splatnosťou. Bilancia Fedu sa za posledné roky dramaticky zväčšila a jej portfóliu dominujú americké štátne dlhopisy.

QE nebude liekom

Možnosti americkej centrálnej banky nie sú veľké, ak by Fed začal nakupovať iné aktíva ako americké dlhopisy, alebo výrazne rozšíril vlastnú bilanciu. Vystavil by sa veľkej kritike domácej politickej scény a rovnako aj zahraničia. Americká centrálna banka prípadným nakupovaním nekvalitných „dlhopisov“, alebo hypotekárnych listov, by mohla otriasť dôverou v americký dolár. QE 3 navyše nemusí vôbec pomôcť americkej ekonomike. Americké banky majú dostatočnú likviditu a dokonca aj trh s pôžičkami sa už rozhýbal správnym smerom. USA nemá problém s likviditou, práve naopak hrozí, že akékoľvek dodanie novej likvidity sa rozplynie v derivátovom trhu a do reálnej ekonomiky sa nedostane.

Výnosy sú nízko

Nové QE nemá zmysel ani z pohľadu amerických vládnych dlhopisov a dlhodobej sadzby na hypotékach. USA má veľmi nízke výnosy na dlhopisoch, a tak intervencia práve cez dlhopisy by pravdepodobne nepomohla. Navyše väčšina analytikov si myslí, že nové QE by bolo niečo podobné ako LTRO od ECB. Tá  vždy sterilizuje nadbytočnú likviditu z trhu. Efekt z QE by mohol byť rovnako krátky ako LTRO.

Ben Bernanke už niekoľkokrát naznačil a povedal, že sadzby ostanú nízko do konca roku 2013 a Fed je pripravený intervenovať, ak sa situácia na pracovnom trhu zhorší. Banky zobrali jeho slová po svojom a snažia sa získať nové „kolo lacných peňazí“. Cez vyjadrenia o jeho nutnosti, nové kolo QE by bolo len dodaním nových peňazí pre bankový sektor, ktorý si už „začína zvykať“ na pomoc od Fedu. Trh chce prinútiť Fed aby konal, pretože inak hrozí, že sa zopakuje situácia z roku 2008. Krajiny G4 a ich centrálne banky naliali do trhu množstvo prostriedkov a ako sa zdá, ešte neskončili. Hrajú sa s finančným trhom na mačku a myš, lenže kto je mačka a kto myš?

Súvisiace články

Aktuálne správy