SaS chce dať poslancom právo rozhodnúť o každom plnení voči eurovalu

Bratislava 4. júna (TASR) – Plénum Národnej rady SR by malo pri každom plnení záväzkov z európskych finančných stabilizačných mechanizmov zaujať záväzné stanovisko a nenechať túto kompetenciu len na pleciach vlády a rezortu financií. V novele ústavného zákona o spolupráci NR SR a vlády SR v záležitostiach EÚ to navrhuje poslanec Jozef Kollár (SaS).
Právnou normou, na schválenie ktorej je potrebných aspoň 90 hlasov, sa bude snemovňa zaoberať na júnovej schôdzi. Ak Kollár uspeje, exekutíva bude musieť od 1. septembra 2012 pred každým rozhodnutím o plnení v prospech európskych mechanizmov požiadať o dovolenie parlament.
Podpredseda finančného výboru pripomína, že snemovňa má v júni vysloviť súhlas so Zmluvou o založení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) medzi členskými krajinami eurozóny, ktorou vzniká tzv. trvalý euroval a zároveň sa ňou vytvárajú pre Slovensko významné finančné záväzky. Náš podiel v EMS predstavuje 5,768 miliardy eur na upísanom imaní, z toho 659 miliónov eur v hotovosti.
"Podľa Ústavy SR patrí do pôsobnosti NR SR schvaľovanie štátneho rozpočtu, preverovanie jeho plnenia a schvaľovanie štátneho záverečného účtu. Plnenie záväzkov vyplývajúcich z Európskych finančných stabilizačných mechanizmov znamená významný zásah do hospodárenia Slovenska a objem finančných prostriedkov poukazovaných do týchto stabilizačných mechanizmov môže prekročiť ročné príjmy štátneho rozpočtu SR," upozorňuje Kollár. Kým o rozpočte rozhoduje parlament, a to priamo na základe Ústavy SR, "rozhodovanie o finančných záväzkoch podobnej dôležitosti a finančnej náročnosti je zverené zákonom o špecifických štátnych zárukách ministrovi financií pokiaľ ide o tzv. dočasný euroval a vláde v prípade tzv. trvalého eurovalu v rámci pripravovaného návrhu zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu".
Kollár v dôvodovej správe uvádza, že plnenie týchto záväzkov výrazne ovplyvňuje rozpočtové hospodárenie SR, a to nie len na jedno volebné obdobie, ale na mnoho rokov dopredu, pretože EMS je zriadený na dobu neurčitú. "Rozhodovanie o rozpočte Slovenskej republiky je zverené NR SR. Na základe tohto by mali byť rozhodnutia vlády a ministra financií v súvislosti s plnením záväzkov z Európskych finančných stabilizačných mechanizmov v súlade so stanoviskom parlamentu, o ktoré musí vláda alebo príslušný minister vopred požiadať," vysvetľuje Kollár podstatu svojho návrhu.
Opozičný poslanec zároveň poukazuje na verdikt nemeckého ústavného súdu, ktorý síce vtedy rozhodoval o poskytnutí pôžičky Grécku a účasti Nemecka na tzv. dočasnom eurovale, no povedal, že národný parlament musí mať kontrolu nad rozpočtom štátu, a to aj v prípade, že sa zapája do medzinárodných mechanizmov.
Podobný návrh, no len vo forme uznesenia, predložil na májovej schôdzi Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). Podľa jeho textu NR SR žiadala vládu predložiť na schválenie parlamentu akúkoľvek požadovanú finančnú pomoc z mechanizmov pre stabilitu eurozóny. Návrh neprešiel, podporila ho len časť opozície, SaS nie. Kollár iniciatívu Štefanca označil za amatérsku, zlú a slabú. Návrh bol podľa neho nedomyslený, keďže hovoril iba o použití peňazí z eurovalu a nemyslel na iné situácie. "Čo urobíte v prípade, že sa rada guvernérov trvalého eurovalu rozhodne, že navýši základné imanie?" pýtal sa.

Súvisiace články

Aktuálne správy