Odchod Grécka z eurozóny by znížil ročné príjmy Grékov údajne až o 55%

Atény 30. mája (TASR) – Odchod Grécka z eurozóny by spôsobil vyše 50-% prepad ročných príjmov Grékov a zároveň viedol k dramatickému zvýšeniu nezamestnanosti a inflácie. Uviedla to vo svojej správe najväčšia grécka banka The National Bank of Greece.
„Vystúpenie Grécka z eurozóny by spôsobilo výrazný prepad životnej úrovne gréckeho obyvateľstva. Očakávame, že príjmy na obyvateľa by sa znížili minimálne o 55 %,“ uviedla banka v 17-stranovej správe zverejnenej v utorok (29. 5.). „Táto situácia by najviac zasiahla skupiny s najnižšími príjmami,“ dodali autori správy s tým, že mena by sa devalvovala až o 65 %. Ekonomika, ktorá v rokoch 2009 až 2011 zaznamenala pokles o 14 %, by sa prepadla o ďalších 22 %.
Zároveň varovali, že Grékov čaká v prípade odchodu z eurozóny zvýšenie nezamestnanosti na 34 % a miery inflácie na 30 %, pričom jej rast bude ďalej pokračovať. Miera nezamestnanosti v Grécku dosahuje v súčasnosti 22 % a inflácia sa pohybuje okolo 2 %.
Banka zverejnila správu v čase, keď sa Grécko pripravuje na opakované parlamentné voľby, keďže výsledok tých zo 6. mája neumožnil zostavenie vlády. Nové voľby sa uskutočnia 17. júna a grécki aj európski ekonómovia sa obávajú, aby vládu nezostavovali strany, ktoré odmietajú plnenie podmienok medzinárodných veriteľov.
V súčasnosti sa však situácia na politickej scéne ukazuje o niečo nádejnejšia, keďže podľa posledných prieskumov verejnej mienky by voľby v júni vyhrala Nová demokracia. Nedávno ešte v prieskumoch viedla radikálna ľavicová strana Syriza. Konzervatívna Nová demokracia podporuje plnenie úverových podmienok, ktoré zahŕňajú reformy a úsporné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy