Vklady v portugalských bankách stále rastú, aj keď pomalšie ako vlani

Lisabon 29. mája (TASR) – Objem vkladov v portugalských bankách aj tento rok rastie, čo je známka dôvery vo finančný sektor krajiny, ktorá musela vlani požiadať o záchranný úver. Uviedla dnes vo svojej správe portugalská centrálna banka. Zároveň však varuje pred rizikami, ktoré predstavuje vývoj domácej ekonomiky, ale aj zhoršovanie dlhovej krízy eurozóny.
Na ilustráciu, Gréci na rozdiel od Portugalcov začali vo veľkom presúvať svoje úspory do zahraničia pre obavy, že budú musieť odísť z eurozóny.
Portugalské banky naopak stále evidujú rast vkladov, aj keď pomalšie ako vlani, keďže ekonomika krajiny sa minulý rok prepadla do recesie. Vláda v Lisabone musí pritom zvyšovať dane a škrtať výdavky, aby zredukovala rozpočtový schodok. A to má negatívny vplyv na finančnú situáciu domácností aj firiem.
Kabinet v Lisabone odhaduje, že výkon portugalskej ekonomiky sa tento rok prepadne o 3 % po vlaňajšom poklese o 1,6 %.
Okrem domácich rizík centrálna banka upozorňuje aj na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje vývoj na zahraničných trhoch, najmä zlá situácia bánk v niektorých krajinách eurozóny. Investori sa preto obávajú, že problémy španielskeho bankového sektora a snaha o záchranu finančných ústavov nakoniec dotlačia vládu v Madride k žiadosti o záchranný úver.
Jeden z dôvodov rastu vkladov v Portugalsku je aj fakt, že obyvatelia presunuli svoje úspory z investičných a dôchodkových fondov do bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy