Na rozpad eurozóny sa pripravuje aj Švajčiarsko

Ženeva 28. mája (TASR) – Dlhová kríza eurozóny spôsobuje problémy aj Švajčiarsku. Jeho mena, frank, je považovaná za jeden z mála bezpečných prístavov pre investície. Výsledkom je trvalý tlak na zhodnocovanie franku, ktorý má negatívny vplyv na švajčiarsky vývoz.
Švajčiarska národná banka (SNB) sa pripravuje aj na prípadný rozpad eurozóny, aj keď to nepovažuje za pravdepodobný scenár. "Musíme sa pripraviť aj na najhoršie, že sa menová únia rozpadne, aj keď s tým nepočítam," uviedol nový prezident SNB Thomas Jordan pre zürišský týždenník SonntagsZeitung. "Jedným z opatrení by bola kontrola pohybu kapitálu, rovnako aj opatrenia, ktoré by priamo ovplyvňovali prílev kapitálu do Švajčiarska. Nemôžem ísť do detailov. Identifikujeme tieto nástroje pre prípad, že by boli potrebné ďalšie opatrenia."
Jordan je členom pracovnej skupiny, ktorá sa sústredí predovšetkým na nástroje proti nadmernému posilňovaniu franku, ale aj navrhovaním stratégií pre rôzne menové scenáre.
"Nepredpokladáme, že Grécko vystúpi z eurozóny," uviedol Jordan. "Náš základný scenár počíta s dlhším obdobím väčších ťažkostí. Situácia sa upokojí až vtedy, keď začnú účinkovať úsporné a reformné opatrenia v eurozóne. To môže trvať ešte veľmi dlho. Preto sa pripravujeme na veľmi nepokojné časy."
Podľa Jordana môže aj bez ohľadu na to, či Grécko zostane v eurozóne alebo odíde, prísť k nákaze a dlhová kríza sa môže rozšíriť a eskalovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy