Prvé platby z DRG systému budú najskôr od roku 2014

DRG systém financovania nemocníc, ktorý zavádza platbu za skupiny diagnóz s podobnou klinickou a ekonomickou náročnosťou, síce začne fungovať od 1. januára 2013, ale iba na úrovni vykazovania a zberu dát.

Prvé peniaze podľa nových pravidiel platenia zdravotníckych výkonov prostredníctvom DRG systému môžu poskytovatelia zdravotnej starostlivosti očakávať najskôr od začiatku roka 2014. DRG systém financovania nemocníc, ktorý zavádza platbu za skupiny diagnóz s podobnou klinickou a ekonomickou náročnosťou, síce začne fungotvať od 1. januára 2013, ale iba na úrovni vykazovania a zberu dát. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) , ktorý zavedenie DRG systému zastrešuje, postupný nábeh odôvodňuje argumentom, že mnohé dáta absolútne nevyhnutné pre rozlišovanie klinickej a ekonomickej náročnosti každého hospitalizačného prípadu a potrebné pre fungovanie systému nie sú k dispozícii, a nikdy sa nevykazovali.
„Z tohto dôvodu sa DRG systém spustí od 1. januára 2013 na úrovni dôsledného zberu dát, ktoré sú nevyhnutné pre DRG systém, a ktoré dnes systém nepozná. Úhrady podľa nového systému sa môžu začať najskôr v roku 2014,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová. V súčasnosti sa pripravuje nová klasifikácia diagnóz a výkonov, pravidlá ich kódovania, definícia DRG a katalógu prípadových paušálov, tieto kľúčové nástroje budú k dispozícii k 30. júnu tohto roka. V druhom polroku sa začne s prípravou užívateľov, najmä nemocníc, zdravotných poisťovní ale aj dodávateľov softvérov.

V súčasnosti sa stanovuje výška úhrady za hospitalizačný prípad dohodou medzi poskytovateľom a poisťovňou. Ako pripočítateľné položky sú hradené lieky a zdravotnícky materiál, samostatne sú uhrádzané spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky. „Takýto spôsob úhrad nerozlišuje medicínsko-ekonomickú náročnosť, diagnosticko-liečebný proces, nezohľadňuje diagnózu, vedľajšie diagnózy ani prípadné komplikácie, dĺžku hospitalizácie, vek, pohlavie a závažnosť zdravotného stavu. Tieto skutočnosti DRG systém zohľadňuje. Je preto objektívnejší, transparentnejší a spravodlivejší,“ vysvetľuje ÚDZS.

Súčasný úhradový mechanizmus je podľa úradu netransparentný, málo spravodlivý, nesystematický a hlavne nevytvára dostatočný tlak na efektívny manažment zdravotnej starostlivosti. „DRG systém zavedie do financovania nemocníc transparentnosť, spravodlivosť a objektívnosť. Prvýkrát sa zistí, ktorá nemocnica (oddelenie) v akej klinickej a ekonomickej náročnosti má pacientov, ktorým poskytuje zdravotnú starostlivosť. Keďže systém si vyžaduje dôsledné oboznámenie sa s ním (najmä vykazovaním), veľmi dôležité je najmä zabezpečenie dôsledného vzdelávania. Na to úrad samozrejme myslí a je na masívne vzdelávanie užívateľov DRG aj pripravený,“ uvádza ÚDZS.

Školiť sa bude viac ako tritisíc osôb, úrad na to z eurofondov dostal vyše šesť miliónov eur. Zavedenie DRG systému bude nemocnice motivovať k väčšej efektívnosti, ale aj k ich reštrukturalizácii. Zdravotné poisťovne získajú priestor pre transparentnejšie alokovanie zdrojov, ako aj pre objektívnejšiu nákupnú politiku a ľahšie porovnávanie jednotlivých nemocníc. Samotným pacientom DRG systém nepriamo prinesie zlepšenie podmienok pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Slovensko je jedinou krajinou EÚ, ktorá DRG systém nemá zavedený.

Súvisiace články

Aktuálne správy