Vláda bude pri boji proti únikom na DPH spolupracovať s bankami

Jedným z pilierov ozdravovania verejných financií bude podľa premiéra aj boj proti daňovým únikom. Predstavitelia bánk ponúkli vláde na pondelňajšom rokovaní technické riešenia, ktoré by mohli pomôcť znížiť daňové úniky v prípade dane z pridanej hodnoty (DPH).

Jedným z pilierov ozdravovania verejných financií bude podľa premiéra Roberta Fica aj boj proti daňovým únikom. Práve v tejto oblasti chce kabinet podľa premiéra spolupracovať aj s bankovým sektorom. Predstavitelia bánk ponúkli vláde na pondelňajšom rokovaní aj technické riešenia, ktoré by mohli pomôcť znížiť daňové úniky v prípade dane z pridanej hodnoty (DPH). O konkrétnych návrhoch na elimináciu únikov bude pritom rokovať vláda už na štvrtkovom zasadnutí. „Ak by sme to skombinovali s technickými riešeniami, o ktorých dnes hovorili predstavitelia bánk, myslím si, že by sme časť z únikov na DPH mohli zastaviť,“ povedal v pondelok Fico.

Podrobnosti o možných opatreniach v bankovom sektore, ktoré by pomohli znížiť objem daňových únikov, premiér ani zástupcovia bánk po rokovaní neprezradili. Premiér Robert Fico naznačil, že technické riešenia by sa mali týkať kontroly toku peňazí. Podľa Fica zároveň ešte nie je jasné, či si tieto opatrenia vyžiadajú aj zmenu legislatívy, alebo sa budú môcť zrealizovať priamo v bankovom sektore.

Podľa prezidenta Slovenskej bankovej asociácie Igora Vidu majú banky jasnú predstavu, ako by vedeli napomôcť vyššej efektivite výberu DPH. Ani on však nechcel predbiehať a podľa jeho slov budú nasledovať rokovania zástupcov bánk a ministerstva financií, resp. finančnej správy. „Dohodli sme sa, že v tejto oblasti budeme spolupracovať,“ povedal po rokovaní Vida.

Súvisiace články

Aktuálne správy