Taliansko úspešne predalo dlhopisy, ich výnosy však vzrástli

Rím 28. mája (TASR) – Taliansko predalo dlhopisy za 4,25 miliardy eur. Výnosy 2-ročných dlhopisov však vyskočili na najvyššiu úroveň takmer za polroka.
Taliansko dnes predalo dlhopisy s nulovým kupónom a splatnosťou v roku 2014 za 3,5 miliardy eur. Priemerný výnosy dlhopisu dosiahol 4,037 % oproti 3,355 % porovnateľného dlhopisu na aukcii konanej 24. apríla. Ešte v marci predstavoval výnos talianskych 2-ročných dlhopisov len 2,35 %. Úročenie 2-ročného talianskeho dlhu je aktuálne najvyššie od decembra. Príčinou je neistota investorov spôsobená obavami z vystúpenia Grécka z eurozóny a prehlbovaním problémov Španielska.
Taliansko predalo maximálny plánovaný objem 2-ročných dlhopisov, pričom dopyt prevýšil ponuku 1,66-násobne. Bol teda o niečo nižší ako na aprílovej aukcii, keď presiahol ponuku 1,8-násobne.
Zvyšovanie úročenia nových dlhov komplikuje situáciu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá je vysoko zadlžená a má aj bez toho veľké problémy s konsolidáciou verejných financií.
Taliansko okrem toho dnes predalo dva inflačne viazané dlhopisy so splatnosťou v roku 2016 a v roku 2017 celkovo za 750 miliónov eur. Aj v týchto prípadoch sa úročenie zvýšilo. Výnos 5-ročného dlhopisu vzrástol z 3,88 % na 4,60 %. Dopyt bol však dvojnásobný v porovnaní s ponukou.
Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy