Británia opätovne odmietla zavedenie dane z finančných transakcií

Washington 19. mája (TASR) – Ani zmena na poste francúzskeho prezidenta nezmenila diametrálne odlišné postoje Británie a Francúzska k problému dane z finančných transakcií. Britský premiér David Cameron nenašiel na túto tému spoločnú reč ani s novým francúzskym prezidentom Francoisom Hollandeom, s ktorým sa stretol v piatok (18.5.) vo Washingtone krátko pred začatím summitu G8 vo víkendovom sídle amerického prezidenta Camp David.
Obaja štátnici uviedli, že sa zhodli na potrebe prijať vhodné opatrenia na zvýšenie ekonomického rastu a naopak, zníženie rozpočtových deficitov. Podľa Camerona ale Británia určite neustúpi v otázke dane z finančných transakcií. Hollande tvrdí, že daň by zvýšila príjmy do štátnych rozpočtov a prispela tak k podpore rastu ekonomiky. O tom ale Cameron pochybuje.
"Čo sa týka dane z finančných transakcií, môj postoj je jasný. K rastu ekonomiky v Európe či Británii určite nedospejeme zavedením novej dane, ktorá by v skutočnosti zasiahla ľudí a finančné inštitúcie," povedal britský premiér novinárom. "Nemyslím si, že toto je rozumné riešenie a ja ho nepodporím," dodal.
Zavedenie dane podporuje aj najväčšia ekonomika eurozóny Nemecko. Cameron, ktorý sa obáva, že daň by poškodila najmä Londýn, ktorý je finančným centrom Európy, však varoval, že ju v prípade, ak nebude zavedená na globálnej úrovni, bude vetovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy