S&P zvýšila Lotyšsku rating do investičného pásma

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) prvýkrát po dvoch rokoch zvýšila Lotyšsku rating, ktorý sa tak opäť dostal do investičného pásma.

Riga 2. mája (TASR) – Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) prvýkrát po dvoch rokoch zvýšila Lotyšsku rating, ktorý sa tak opäť dostal do investičného pásma.
Pobaltská republika s 2 miliónmi obyvateľov totiž vlani v decembri ukončila trojročný úverový program od Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie (EÚ), ktorý jej pomohol prekonať krízu a odvrátiť bankrot. Lotyšsko z úverovej linky vo výške 7,5 miliardy eur nakoniec čerpalo iba 4,4 miliardy eur, čo je približne 60 %. Vláda pritom uskutočnila reformy a zaviedla tvrdé úsporné opatrenia a teraz dúfa, že by v roku 2014 mohla vstúpiť do eurozóny.
S&P znížila Lotyšsku rating do špekulatívneho pásma vo februári 2009, keď sa ekonomika krajiny prepadla do hlbokej recesie.
Agentúra ocenila, že vláda v Rige vlani znížila rozpočtový schodok na 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 8,2 % HDP v predchádzajúcom roku 2010, a že pokračuje v konsolidácii verejných financií. S&P sa preto rozhodla zvýšiť rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Lotyšska na BBB/A-3 z BB+/B so stabilným výhľadom.
"Sme presvedčení, že nedávne reformy zvýšia politickú zodpovednosť a fiškálnu disciplínu v krajine v strednodobom časovom horizonte," uvádza sa vo vyhlásení S&P. Agentúra dodáva, že ide o prvé zvýšenie ratingu Lotyšska do investičného pásma od 24. februára 2009.
Lotyšská ekonomika sa vlani spamätala z recesie a vďaka exportu sa jej HDP zvýšil o 5,5 %. A pokračuje v expanzii aj v tomto roku, o čom svedčí rast príjmov z daní v 1. štvrťroku 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy