Ekonomiku Ďalekého východu by mala pozdvihnúť štátna megafirma

Moskva 22. apríla (TASR) – Ruská vláda plánuje podporiť ekonomiku zaostávajúceho regiónu východnej Sibíri a Ďalekého východu. V rámci tohto plánu chce vytvoriť megakorporáciu, ktorá by bola čiastočne vyňatá spod federatívnej legislatívy a podriadená priamo prezidentovi. Informoval o tom koncom tohto týždňa ruský ekonomický denník Kommersant.
Návrh na vytvorenie štátnej spoločnosti, ktorá už stihla získať prezývku "Republika Ďaleký východ," pripravilo ministerstvo hospodárstva. Megakorporácia bude pokrývať 16 regiónov, ktoré zaberajú viac než 60 % ruského územia, uviedol Kommersant. Spoločnosť bude mať práva na rozdeľovanie ťažobných licencií bez účasti na štátnych tendroch, ktoré sú inak v krajine povinné. Licencie sa budú týkať viacerých lukratívnych ložísk, medzi nimi lokality Suchoj Log, najväčšieho ložiska zlata v Rusku.
Spoločnosť okrem toho bude môcť využiť výrazné daňové úľavy a ako investíciu získa akcie iných štátnych firiem. Podľa Kommersantu aktíva korporácie by mohli vo forme akcií dosiahnuť až 500 miliárd rubľov (12,87 miliardy eur).
Zamestnanci spoločnosti, ktorá bude sídliť vo Vladivostoku, dostanú vysoké príspevky na presťahovanie a cudzincom sa zmiernia pravidlá na získanie víz. V obidvoch prípadoch sú potrebné úpravy viacerých federálnych zákonov.
Štátne úrady, či federálne alebo regionálne, nebudú mať možnosť do korporácie zasahovať, iba štátna audítorská komora bude mať právo na kontrolu jej prevádzok. Naopak, štátna firma bude mať sama možnosť ovplyvňovať aktivity takých gigantov ako Gazprom a Transnefť, čo sú právomoci, o ktorých iné ruské spoločnosti nemôžu ani snívať. Zatiaľ nie je jasné, kedy by parlament mohol návrh zákona schváliť, ani to, kto by sa mal stať šéfom spoločnosti.
Premiér Vladimir Putin, ktorý začiatkom mája prevezme tretí prezidentský mandát, v poslednom vystúpení v parlamente uviedol, že rozvoj ruského Ďalekého východu je jednou z jeho priorít v ekonomickej oblasti. Ďaleký východ zápasí s ekonomickými problémami prakticky od pádu Sovietskeho zväzu a počet obyvateľov oblasti klesol od roku 1991 do roku 2011 o 20 % na zhruba 6 miliónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy