Agrorezort a komory vytvoria koncepciu rozvoja poľnohospodárstva

Rezort pôdohospodárstva plánuje podľa ministra Jahnátka vytvoriť spoločné pracovné komisie, ktorých cieľom bude vytvorenie novej koncepcie rozvoja poľnohospodárstva na Slovensku.

Prioritou nového vedenia rezortu pôdohospodárstva a agrárnej samosprávy je vytvorenie koncepcie rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva ako aj reforma dotačnej politiky EÚ na roky 2014 až 2020. Po piatkovom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom sa na tom zhodli predstavitelia poľnohospodárskych samosprávnych organizácií a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. „Poľnohospodári a výrobcovia potravín potrebujú nový systém riešenia svojich problémov, potrebujú veľa zmien v legislatíve, ale potrebujú mať aj väčšiu iniciatívu zo strany vlády,“ povedal Gašparovič.

Rezort pôdohospodárstva plánuje podľa Jahnátka vytvoriť spoločné pracovné komisie, ktorých cieľom bude vytvorenie novej koncepcie rozvoja poľnohospodárstva na Slovensku. „Urobíme väčší tlak na prebudenie živočíšnej výroby a špecializovanej rastlinnej výroby,“ doplnil šéf agrorezortu. Ministerstvo chce podľa jeho slov riešiť aj problém nezamestnanosti. „Za pomerne nižších nákladov, ako je to v rezorte hospodárstva, vieme riešiť podstatne vyšším spôsobom nezamestnanosť na Slovensku a hlavne v regiónoch, ktoré z hľadiska priemyselnej výroby nie sú atraktívne,“ povedal Jahnátek.

Kritizoval taktiež predošlé vedenie ministerstva pôdohospodárstva a zahraničných vecí, ktoré podľa ministra vyrokovali v Bruseli horšie podmienky aké sú platné do roku 2013. „Ten stav, aký sme získali, je veľmi nelichotivý,“ doplnil Jahnátek s tým, že stav je alarmujúci.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy