Tržby Nestlé v 1. štvrťroku vzrástli o 5,6 % na 21,4 miliardy CHF

Vevey 20. apríla (TASR) – Najväčší svetový potravinársky koncern Nestlé zvýšil v 1. kvartáli 2012 svoje tržby medziročne o 5,6 % na 21,4 miliardy CHF (17,8 miliardy eur). Darilo sa mu predovšetkým na rozvíjajúcich sa trhoch v Ázii a Afrike.
Organický rast v priemyselných krajinách dosiahol len 3,1 %, na rozvíjajúcich sa trhoch až 13 %. Celkovo dosiahol tento rast, do ktorého sa nezapočítavajú prevzatia a vplyvy výmenných kurzov, 7,2 %. Prispelo k tomu aj zdraženie výrobkov Nestlé o 4,4 %. Koncern nezverejnil údaje o zisku.
"V mnohých priemyselných krajinách je dôvera spotrebiteľov nízka a podnikateľské prostredie utlmené, zatiaľ čo na väčšine rozvíjajúcich sa trhov je stále mnoho šancí na dynamický rast," uviedol šéf koncernu Paul Bulcke.
Aj v Európe sa darilo divízii Nespresso, ktorej organický rast dosiahol globálne 20 %. V ostatných oblastiach však predaj v rozvinutých krajinách stagnoval. K tomu treba ešte pripočítať, že silný frank znížil tržby o 4,6 %. Nestlé očakáva, že v tomto roku zaznamená 5-% až 6-% rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy