Zisk Microsoftu v 3. štvrťroku 2011/2012 pozitívne prekvapil analytikov

Redmond 20. apríla (TASR) – Microsoftu sa v uplynulom kvartáli darilo lepšie, než očakávali analytici. Hlavnou príčinou je prekvapivý nárast predaja operačného systému Windows.
Zisk amerického softvérového koncernu v 3. kvartáli (do 31. marca) fiškálneho roka 2011/2012 dosiahol 5,1 miliardy USD (3,9 miliardy eur) alebo 60 centov na akciu oproti 5,2 miliardy USD alebo 61 centov na akciu v rovnakom období vlani. Minuloročné výsledky však nafúkli jednorazové príjmy vo výške 461 miliónov USD. Tržby sa zvýšili o 6 % na 17,4 miliardy USD. Analytici v priemere očakávali zisk na akciu vo výške 58 centov a tržby na úrovni 17,2 miliardy USD.
Jednou z pozitívnych vecí uplynulého kvartálu bol prekvapivý nárast predaja divízie Windows, ktorej sa v uplynulom roku nedarilo, pretože ľudia dávali pri nákupe prednosť iPadom od Apple a ďalším tabletom pred klasickými stolovými počítačmi a notebookmi. Analytici tiež čakali, že mnohé firmy a spotrebitelia, ktorí uvažujú o kúpe nového počítača, počkajú na nový Windows 8. Tržby divízie medziročne vzrástli o 4 % na 4,6 miliardy USD.
Naopak, nedarilo sa divízii zábavy, pretože dopyt po hernej konzole Xbox ochladol. Tržby divízie spadli o 16 % na 1,6 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy