Podľa MMF sú banky v EÚ stále pod tlakom, očakáva obmedzovanie úverov

Washington 18. apríla (TASR) – Navýšenie úverovej kapacity záchranných fondov eurozóny pomohlo čiastočne upokojiť finančné trhy, európske banky však naďalej ostávajú pod tlakom. Uviedol to dnes Medzinárodný menový fond (MMF) v polročnej správe o situácii na finančných trhoch.
Podľa fondu je na európske banky vyvíjaný tlak na čo najrýchlejšie ozdravenie, čo môže v nasledujúcich dvoch rokoch výrazne obmedziť poskytovanie úverov zo strany bánk a viesť k oslabeniu rastu ekonomiky. Práve znižovanie úverovej aktivity bánk je jedným z hlavných dôvodov očakávania miernej recesie v Európe v tomto roku a iba minimálneho rastu v roku budúcom. MMF dodal, že oddlžovanie bánk je dôležité, no rovnako je dôležité, aby tento proces neohrozil ekonomiku.
Veľké banky v Európskej únii by podľa fondu mohli do konca budúceho roka znížiť objem svojich aktív až o 2,6 bilióna USD (1,99 bilióna eur). To predstavuje zhruba 7 % z celkovej hodnoty ich aktív. Fond očakáva, že proces oddlžovania môže znížiť objem úverov na trhu o približne 1,7 %.
Oddlžovanie je nevyhnutné. Banky sa totiž dnes nedostanú tak jednoducho k financiám ako v minulosti a navyše na ne tlačia vlády, aby zvýšili kapitál pre prípad budúcich kríz. Dôležité však podľa fondu je, aby tempo a rozsah oddlžovania nepresiahol únosnú mieru, inak to povedie "k vážnym škodám v podobe prepadu cien aktív, obmedzenia úverovania a následne k oslabeniu ekonomickej aktivity v Európe, aj za jej hranicami".

Súvisiace články

Aktuálne správy