Slovenský úverový trh rastie rýchlejšie ako český

Ako vyplynulo z analýzy Poštovej banky, Slovák banke ale stále dlží menej ako Čech

V úverovaní obyvateľstva Slovensko počas posledných piatich rokov expandovalo rýchlejšie ako susedné Česko. „Kým v Českej republike stav úverov pre obyvateľstvo na konci roka 2011 dvojnásobne prevýšil stav spred piatich rokov, tak u nás bol objem úverov pre obyvateľstvo až 2,6-násobne vyšší ako na konci roka 2006,“ uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Banky sa podľa nej predbiehajú s úverovými ponukami v podstate na čokoľvek.

České banky zaznamenali podľa analýzy Poštovej banky najvýraznejší boom úverov pre obyvateľstvo v roku 2007, u nás rastový rekord prišiel o rok neskôr. Rok 2007 bol pritom podľa Sadovskej jediným rokom, kedy medziročný nárast stavu úverov v susednej krajine prevýšil nárast stavu u nás. Slovenské banky tak na rozdiel od českých zaznamenali dvojciferné tempá rastu objemu úverov pre obyvateľstvo počas všetkých piatich rokov.

„Aj napriek rýchlejšej expanzii sa Slováci Čechom vo výške dlhu na ekonomicky aktívnu hlavu ešte stále pozerajú na chrbát,“ skonštatovala Sadovská. Ekonomicky aktívny Slovák dlžil totiž banke na konci vlaňajšieho roka podľa nej v priemere 6 130 eur. Priemerný dlh Čecha bol ale o 13 % vyšší a v prepočte na eurá predstavoval 6 918 eur. Počas piatich rokov prišlo v prípade zadlženosti oboch krajín podľa Sadovskej k výraznej zmene. Kým v roku 2006 mal ekonomicky aktívny Slovák z banky požičaných v priemere 2 499 eur, tak v prípade Čecha išlo o sumu 3 277 eur.

Slováci aj Česi si z bánk požičiavajú najmä kvôli bývaniu. Nemalé sumy majú podľa Sadovskej napožičiavané aj vo forme spotrebných úverov a do mínusu sa dostávajú aj vďaka kreditným kartám, či povoleným prečerpaniam na účtoch. Podiel spotrebných úverov ako aj podiel úverov na bývanie je ale v prípade ČR (15,7 %, resp. 76,6 %) predsa len o niečo vyšší ako v prípade Slovenska (13,6 %, resp. 73,5 %). Kým slovenským bankám dlhujú Slováci prostredníctvom kreditných kariet, prečerpaní na účtoch či ostatných úverov 13 % z celkového objemu úverov, tak v českých bankách je tento podiel nižší a na konci roka 2011 dosiahol 7,7 %.

Česi si požičiavajú za nižšie úrokové sadzby ako Slováci. Zatiaľ čo klienti českých bánk v decembri 2011 mali možnosť zobrať si spotrebiteľský úver s priemernou úrokovou sadzbou vo výške 13,58 %, tak u nás táto sadzba predstavovala v priemere 15,50 %. Vyššie sadzby ale na Slovákov čakali aj v prípade úverov na bývanie. Zatiaľ čo Slovák dostal v decembri úver na bývanie s priemernou úrokovou sadzbou 4,85 %, tak v susednom Česku išlo o nižší úrok na úrovni 3,94 %.

Slováci sú však pri splácaní úverov podľa Sadovskej disciplinovanejší ako Česi. Teda aspoň z pohľadu dosiahnutého percenta zlyhaných úverov na konci uplynulého roka. Kým české banky evidovali ku koncu vlaňajška podiel zlyhaných úverov pre obyvateľstvo na úrovni 4,9 %, tak v prípade slovenských bánk išlo o podiel 4,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy