Poprad v minulom roku hospodáril so schodkom na úrovi 682.000 eur

Poprad 18. apríla (TASR) – Mesto Poprad v minulom roku hospodárilo so schodkom na úrovni viac ako 682.000 eur. Vyplýva to zo stanoviska hlavnej kontrolórky mesta Poprad Zity Kozlárovej, ktorá aj napriek tomuto faktu hodnotí hospodárenie popradskej samosprávy pozitívne. Mesto v minulom roku dosiahlo celkové príjmy vo výške takmer 29,88 milióna eur, pričom výdavky boli na úrovni takmer 30,5 milióna eur.
Samospráva pod Tatrami v minulom roku zaznamenala vzostup vlastných bežných príjmov, keď tieto stúpli o viac ako 2,4 milióna eur. To predstavuje nárast o takmer 13% oproti roku 2010. Naopak, cudzie bežné príjmy majú od roku 2009 klesajúcu tendenciu. V roku 2011 došlo opäť k poklesu vlastných kapitálových príjmov, a to na úrovni 32,16%, čo v absolútnom vyjadrení prestavuje zníženie o takmer 500.000 eur. Tento vývoj môže mať podľa Kozlárovej negatívny dopad na rozvojové programy mesta.
Mesto v minulom roku nemuselo čerpať prostriedky z rezervného fondu a ani ísť do úverového zaťaženia. Bežný rozpočet na rok 2011 bol zostavený ako prebytkový, po zmenách upravený o bežný rozpočet kalkuloval s prebytkom vo výške viac ako 135.000 eur. V konečnom zúčtovaní mesto dosiahlo prebytkový bežný rozpočet a prebytok na úrovni viac ako jeden milión eur. Kapitálový rozpočet na rok 2011 bol zostavený ako schodkový, pričom schodok bol rozpočtovaný vo výške viac ako dva milióny eur. Po zmenách upravený kapitálový rozpočet kalkuloval so schodkom takmer 2,35 milióna eur. V konečnom zúčtovaní mesto hospodárilo so schodkovým kapitálovým rozpočtom, pričom schodok bol na úrovni 1,68 milióna eur.
Výsledkom hospodárenia mesta v minulom roku je schodok po úprave vo výške viac ako 682.000 eur. Kontrolórka aj napriek tomuto faktu hodnotí hospodárenie mesta pozitívne a je spokojná s vývojom príjmov do mestskej kasy. Je to aj kvôli tomu, že sa popradskej samospráve podarilo znížiť schodok oproti roku 2010 o viac ako 81%. Ďalším dôvodom je podľa kontrolórky aj fakt, že mesto dosiahlo o 942.000 eur vyšší prebytkový rozpočet, ako predpokladalo.
Mestu stúpli v roku 2011 záväzky, a to o takmer 36% oproti roku 2010. Kozlárová to zdôvodnila skutočnosťou, že SAD Poprad, ktorá v meste zabezpečuje Mestskú hromadnú dopravu, vykazuje stratu a mesto sa musí podieľať na jej vykrývaní počas celej doby platnosti zmluvy, teda do roku 2019. Zostatok dlhu, ktorý má mesto z predošlých rokov voči banke, je k 31.12.2011 viac ako 388.000 eur. Výška nesplatených úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania ku koncu roku 2011 predstavuje objem takmer 2,84 milióna eur. Obe príspevkové organizácie mesta, tak Správa mestských komunikácií, ako aj Redakcia Poprad – noviny občanov, hospodárili so ziskom.
"Myslím si, že je veľmi dôležité to, že iné mestá rozpúšťajú rezervné fondy, my máme rezervný fond na úrovni 6 miliónov eur, myslím, že je to vynikajúci výsledok. Máloktoré mesto disponuje rezervným fondom v takej výške, ako my," konštatoval primátor mesta Poprad Anton Danko.

Súvisiace články

Aktuálne správy