Spotrebné úvery by ľudia brali najviac na obnovu bývania

Z prieskumu vyplynulo, že spotrebné úvery by Slováci využili najmä na rekonštrukciu nehnuteľnosti a zariadenie domácností

Približne dve tretiny ľudí by zo spotrebného úveru financovali rekonštrukciu bytu alebo domu. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu ČSOB, ktorý pre ňu uskutočnila spoločnosť TNS Slovakia, niečo cez 60 % Slovákov by si kúpilo nové zariadenie do domácnosti a viac ako polovica nové auto. Takmer tretina Slovákov by si vďaka spotrebnému úveru kúpila elektroniku a necelá pätina by zaplatila dovolenku. Prostredníctvom spotrebného úveru by si vedeli Slováci predstaviť preinvestovať aj vzdelanie. Sú aj takí, ktorí by dofinancovali svoj hypotekárny úver, prípadne splatili iné úvery.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že Slováci by peniaze najčastejšie zháňali v banke. Spotrebný úver od banky by využilo 44 % populácie, 36 % ľudí by si požičalo peniaze od rodiny a 7 % od priateľov a známych. Ľudia si nechajú aj poradiť. Viac ako polovica od pracovníka na pobočke, takmer tretina od rodiny a známych a necelá pätina by sa o spotrebných úveroch informovala na internetových stránkach bánk.

TNS Slovakia uskutočnila tento prieskum pre ČSOB v lete minulého roka. Vzorku tvorilo 638 respondentov, ktorí mali 15 až 55 rokov a mali príjem viac ako 400 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy