Japonsko poskytne MMF 60 miliárd USD

Tokio 17. apríla (TASR) – Japonsko dnes oznámilo, že poskytne Medzinárodnému menovému fondu (MMF) úvery v objeme 60 miliárd USD (46,07 miliardy eur). Stalo sa tak prvou krajinou mimo Európy, ktorá sa rozhodla navýšiť objem financií vo fonde s cieľom zlepšiť možnosti MMF na financovanie zadlžených krajín eurozóny.
Japonský minister financií Jun Azumi dúfa, že príspevok Tokia, ktorý bude oficiálne oznámený na zasadnutí ministrov financií skupiny G20 koncom tohto týždňa vo Washingtone, presvedčí ostatné štáty, aby sa pridali. Výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová krok Japonska privítala a tiež vyzvala ďalšie členské štáty, aby ho nasledovali.
MMF chce na blížiacom sa spoločnom zasadnutí so Svetovou bankou a G20 presvedčiť členské krajiny, aby navýšili objem financií vo fonde o 600 miliárd USD, no analytici nepredpokladajú, že sa mu to podarí. Spojené štáty už dali najavo, že sa k navyšovaniu nepridajú a mnohé ďalšie ekonomiky vrátane Brazílie a Ruska sa tiež zatiaľ držia bokom.
Podľa Japonska je však podpora potrebná. "Potom, čo eurozóna prijala ďalšie kroky v boji s dlhovou krízou, je dôležité zvýšiť finančnú silu MMF a otvoriť cestu na ukončenie krízy nielen pre dobro eurozóny, ale aj pre Japonsko a ázijské krajiny," povedal Azumi.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy