Ambulantní lekári chcú systémové riešenia

Ambulantní lekári nechcú krízovú situáciu vyvolanú vyššími platmi sestier riešiť jednorazovým naliatím peňazí do systému, ale systémovými opatreniami. „Ani pani ministerka určite nemá čarovný prútik a nevie vyčarovať toľké milióny, ktoré je potrebné vyčariť,“ povedal v pondelok po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislav Pásztor. Náklady, ktoré by si vyžiadali vyššie platy sestier a lekárov, vyčíslila ASL za svojich členov na 118 miliónov eur ročne.

Pásztor zdôraznil, že ambulantní lekári sú v oveľa horšej situácii oproti nemocniciam, lebo pôsobia v reálnom svete a nemôžu si dovoliť neplatiť energie alebo odvody do Sociálnej poisťovne. Aj preto nemohli pristúpiť k plnej realizácii mzdových nárokov sestier. „Asi 2200 všeobecných lekárov pre dospelých a 1100 pediatrov je základnou kostrou pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. To isté sa dá povedať o zhruba 2000 ambulantných špecialistoch, tak bez nás sa zdravotná starostlivosť na Slovensku poskytovať nedá. Uvedomujeme si svoju zodpovednosť, chceme zákon dodržať, ale na to je potrebné mať dostatok financií,“ povedal Pásztor. Ambulantní lekári žiadajú rovnaké zákonom garantované podmienky, aké majú doktori ústavnej starostlivosti.

„Očakávame, že nájdeme s novou pani ministerkou zdravotníctva spoločnú reč a určite prejavíme trpezlivosť, aby tie úpravy boli od 1. januára 2013. Zatiaľ preto o krokoch, ktoré by zasiahli aj pacienta nehovoríme,“ uzavrel prezident ASL.

Súvisiace články

Aktuálne správy