Talilansko chce dodržať prísľub vyrovnaného rozpočtu v roku 2013

Rím 16. apríla (TASR) – Taliansko chce napriek prehlbujúcej sa recesii dodržať svoj sľub a dosiahnuť v budúcom roku vyrovnaný štátny rozpočet. Rím sa tak evidentne snaží upokojiť trhy, ktoré v poslednom období negatívne zareagovali na problémy v španielskych verejných financiách. Talianska vláda sa obáva najmä toho, že rastúca nervozita na trhoch by mohla viesť k novej nebezpečnej fáze v dlhovej kríze eurozóny.
Výnos kľúčových 10-ročných španielskych dlhopisov dnes vzrástol nad 6,1 %, čo je blízko úrovne, ktorá spôsobila paniku na trhu, keď Taliansko bolo koncom minulého roka v rovnakej pozícii. Výnos 10-ročných talianskych dlhopisov dosiahol takmer 5,6 %.
Talianska vláda mala dnes znížiť prognózu rastu ekonomiky na tento rok, rozhodnutie však posunula na stredu (18.4.). Momentálne počíta s poklesom ekonomiky o 0,4 %. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Gianfranco Polillo informoval, že vláda tento odhad zredukuje, no mal by byť optimistickejší než prognóza Európskej komisie, ktorá počíta s poklesom talianskej ekonomiky o 1,3 %.
Ani horší výhľad vývoja ekonomiky na tento rok by však podľa predstaviteľov talianskej vlády nemal ovplyvniť cieľ vyrovnaného rozpočtu v budúcom roku. Ako povedal minister pre európske záležitosti Enzo Moavero Milanesi, vláda aj naďalej očakáva splnenie tohto cieľa tak, ako pôvodne prisľúbila.

Súvisiace články

Aktuálne správy