Španielska ekonomika je zrejme opäť v recesii

Madrid 16. apríla (TASR) – Španielska ekonomika zrejme opäť upadla do recesie, ktorá je už druhou od roku 2009. Dnes to priznal španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos.
Oficiálne údaje o výkone ekonomiky budú zverejnené až 30. apríla, ale minister hospodárstva povedal, že španielsky hrubý domáci produkt (HDP) v 1. kvartáli zrejme klesal rovnakým tempom ako v poslednom štvrťroku vlaňajška, keď sa znížil o 0,3 %. Podľa tradičnej definície dva za sebou idúce štvrťroky medzikvartálneho poklesu HDP znamenajú recesiu, ktorú Španielsku vo všeobecnosti už dlhšie predpovedajú ekonómovia a analytici.
De Guindos však uviedol, že pokles nakoniec nemusí byť až taký dramatický, ako sa mohlo zdať ešte pred niekoľkými mesiacmi. "V súčasnosti odhaduje, že prvý štvrťrok sa vyvíjal podobne ako posledný kvartál vlaňajška," povedal de Guindos v rozhovore pre denník El Mundo. "Keby ste sa ma spýtali ešte pred dvoma mesiacmi, prognózoval by som oveľa horší výsledok ako v poslednom kvartáli vlani. Nakoniec to však nebude takýto prípad," dodal.
Madrid zápasí s vysokou nezamestnanosťou, ktorá dosahuje okolo 23 % a je najvyššia v celej Európskej únii (EÚ). V situácii, keď klesá ekonomika, musí navyše konsolidovať svoje verejné financie. Trhy prestávajú veriť, že túto úlohu zvládne bez pomoci, a obávajú sa, že Španielsko bude musieť nakoniec požiadať o záchranu, podobne ako Grécko alebo Portugalsko. Preto opäť rastie úročenie španielskych dlhopisov, ktoré sa aktuálne nachádzajú na tohtoročných maximách. Výnos referenčného 10-ročného dlhopisu dnes po prvý raz od decembra 2011 prekonal 6-% hranicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy