Bankový sektor zostáva stabilný, záťažové testy vykázali dobrú odolnosť

Bratislava 16. apríla (TASR) – Slovenský bankový sektor zostáva aj po minuloročných výkyvoch stabilný. Za tým stojí kapitálová primeranosť a likvidita, teda financovanie úverových aktivít z vkladov bánk. Upozornil na to výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček.
Kvalitu sektora dokázali podľa neho aj nedávne záťažové testy, ktoré pravidelne vykonáva centrálna banka. Testovala dva negatívne prípady – ekonomický prepad a krízu štátov. "V obidvoch scenároch vykázal slovenský bankový sektor dobrú odolnosť," dodal Dvořáček na dnešnej tlačovej konferencii.
V prípade hodnotenia predchádzajúceho roka, celkový zisk bankových domov sa medziročne zvýšil približne o tretinu. Dobrou správou je podľa jeho slov, že tieto zdroje nevytečú z krajiny, ale banky si ich nechajú vo forme vlastných zdrojov. Kapitálová primeranosť dosiahla 13,4 %, čo je viac ako priemer EÚ.
Vývoj sektora treba rozlišovať v dvoch fázach, v prvej a druhej polovici minulého roka. V prvých šiestich mesiacoch 2011 rástli úvery domácnostiam, keď sa ich objem približoval k úrovniam spred krízy. "V druhom polroku sa začalo toto tempo spomaľovať, v prípade domácností aj podnikov," podotkol s tým, že sa v tomto období zhoršila situácia na finančných trhoch, trhu práce, klesala výkonnosť vo viacerých odvetviach.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.
Obrazová redakcia vydá k správe fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy