Zahraniční investori v Maďarsku nie sú spokojní

Budapešť 16. apríla (TASR) – Dve tretiny zahraničných firiem z Nemecka a Rakúska v Maďarsku sú veľmi nespokojné s vládnou ekonomickou politikou. A jeho bonita ako krajiny vhodnej pre investovanie klesla. Vyplýva to zo správy Nemeckej obchodnej komory v Maďarsku, ktorá bola zverejnená dnes.
Prieskum ukázal, že až 87 % investorov, ktorí sa na ňom zúčastnili, je sklamaných dvojročnou agresívnou vládnou politikou, ktorá viedla v niektorých oblastiach k silnému zvýšeniu daní.
Podľa nemeckých firiem sa Maďarsko dostalo na zozname v regióne ako investične príťažlivá krajina na desiate miesto, kým pred štyrmi rokmi bolo štvrté.
Správa uvádza, že ani jeden z takmer 200 účastníkov prieskumu nevyslovil spokojnosť so súčasnou hospodárskou politikou vlády. Všetky firmy ju s malým rozdielom hodnotia rovnako. Z účastníkov prieskumu asi štvrtinu tvorili firmy z iných krajín než z Nemecka a Rakúska.
Vláda premiéra Viktora Orbána uvalila na banky najvyššie dane v EÚ, zaviedla osobitnú krízovú daň na telekomunikačné spoločnosti, obchod a energetický sektor. Znárodnila aj 13 miliárd USD (9,89 miliardy eur) uložených na účtoch súkromných penzijných fondov.
Krízové dane viedli vlani k medziročnému poklesu investícií v telekomunikačnom sektore o 14 % a vo finančnom sektore o 18 %. Krízová daň sa nevzťahuje na automobilový sektor. Investícia za takmer 800 miliónov eur, ktorú realizuje Daimler v Maďarsku, zrejme prispeje k tomu, že sa krajina tento rok nedostane do recesie.
Na otázku, ktorú krajinu by si podnikatelia vybrali, keby znovu uvažovali o svojich investíciách, 71 % respondentov odpovedalo: Maďarsko. Pred rokom bol ich podiel 83 %. Rekordných 29 % by investovalo hocikde v iných. Pred rokom bolo takto nespokojných 17 % firiem.
Správa komory poznamenala, že veľká nespokojnosť firiem neznamená, že plánujú odchod z Maďarska, ale "je to varovný signál…, ktorý potvrdzuje, že treba ďalšie a ďalšie opatrenia na to, aby si krajina zachovala príťažlivosť".
Až 68 % účastníkov prieskumu pokladá maďarskú ekonomickú situáciu za zlú, vlani ich malo taký názor 44 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy