Trh fúzií a akvizícií vlani v SR rástol

Najzaujímavejšími sektormi pre fúzie a akvizície sú podľa počtu transakcií na Slovensku telekomunikácie a nehnuteľnosti.

Slovenský trh fúzií a akvizícií v minulom roku rástol. Podľa analýzy spoločnosti Ernst & Young totiž počet transakcií v minulom roku na Slovensku stúpol o 8 % na 27. Toto číslo zahŕňa aj tri akvizície realizované investormi v zahraničí. Odhadovaná hodnota slovenského akvizičného trhu pritom dosiahla 1,5 mld. USD, čo je medziročne vyššia suma o 1,3 mld. USD.

„Stali sme sa štandardným, ekonomicky saturovaným mikroregiónom Európy. Kto tu chcel byť a podnikať, už v Slovenskej republike pôsobí a pre ostatných je to teraz skôr otázka vhodnej príležitosti a aktuálnej stratégie,“ uviedla partnerka spoločnosti Ernst & Young pre fúzie a akvizície Petra Wendelová.

Väčšinu transakcií na slovenskom trhu tvorili zahraničné investície, ktorých podiel bol až 56 %. Investície prichádzali najmä zo susednej Českej republiky. Domáce investície tvorili 33 % z celkového počtu transakcií. Strategickí investori na trhu prevažovali nad tými finančnými s podielom viac než 80 % na celkovom počte operácií. Hodnota transakcie bola zverejnená v 44 % prípadov, čo je o 8 % viac oproti roku 2010. Z transakcií so zverejnenou hodnotou mali na Slovensku v minulom roku tri hodnotu nad 100 mil. USD, kým v roku 2010 túto hranicu neprekonala ani jedna transakcia.

Počtom transakcií boli na Slovensku najzaujímavejšími sektormi telekomunikácie a nehnuteľnosti. Spolu sa v týchto dvoch odvetviach uskutočnila približne tretina všetkých transakcií. Zaujímavým faktom však je, že až na jednu transakciu z iného odvetvia všetky štyri transakcie v oblasti nehnuteľností patrili medzi objemovo najvýznamnejšie transakcie na trhu. Na treťom mieste sa z hľadiska početnosti umiestnili transakcie v oblasti bankovníctva a finančných služieb.

Akvizičný trh v strednej a juhovýchodnej Európe ako celok pritom vzrástol v roku 2011 o 11 %. Z 11 monitorovaných krajín regiónu iba 4 ohlásili pokles počtu realizovaných transakcií, a to Česká republika, Grécko, Chorvátsko a Slovinsko. V regióne bolo oznámených 1 116 realizovaných transakcií s odhadovanou celkovou výškou 49,5 mld. USD. Najatraktívnejšími oblasťami z hľadiska počtu transakcií boli výroba, služby a energetika. Z hľadiska objemu realizovaných transakcií to, naopak, boli telekomunikácie, chemický priemysel a bankovníctvo. Najväčšou transakciou s oznámenou hodnotou bola akvizícia poľskej spoločnosti Polkomtel za vyše 6,5 mld. USD.

(1 EUR = 1,3148 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy