Výsledková sezóna trhy nepotešila

Nádejný začiatok výsledkovej sezóny výrazné výpredaje neodvrátil,

Prvá seansa uplynulého týždňa do Európy priniesla deň pracovného pokoja, brány väčšiny európskych akciových trhov počas sviatočného dňa ostali zatvorené, naopak v USA sme mohli byť svedkami približne jednopercentnej redukcie hodnôt benchmarkov. Absencia makrodát na trhy v USA priniesla pokračovanie výpredajov z predchádzajúceho týždňa.

Piatkový údaj nezamestnanosti potvrdil postupné ozdravovanie pracovného trhu v USA, no počet výplatných pások mimo poľnohospodárstva sklamal očakávania, keď v marci počet pracovných miest vytvore-ných americkými zamestnávateľmi dosiahol úroveň 120 tis. namiesto očakávaných 205 tis. Obdobný nedostatok makrodát počas utorkovej seansy v eurozóne dal dostatok priestoru pre miestami až prehnané reakcie trhov na piatkové správy z trhu práce v zámorí, akciové indexy v Európe tak do skráteného týždňa vstúpili s nepresvedčivým výkonom.

Stred týždňa sa už niesol v znamení rastu, keď pozitívny sentiment na trhy priniesol prejav španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Ten uviedol že jeho krajina bude pokračovať vo svojich plánoch vytvárania nových pracovných miest, v podpore rastu a stabilizácie verejných financií tak, aby nemusela požiadať o finančnú pomoc. Ďalšou dobrou správou bolo vyjadrenie člena Výkonnej rady ECB Benoita Coeurea o možnom obnovení nákupov vládnych dlhopisov krajín eurozóny. Ilúzia pozitívnych správ však už trhom výraznejšie nepomohla, tie tak v závere týždňa upadli do agónie červených čísiel.

Na čelo poklesov sa dostali tituly z finančného sektora. Najvýraznejšou redukciou hodnoty prešiel maďarský BUX a francúzsky CAC 40, ktoré stratili -4.6 resp. -3.8 percenta.Po závere utorňajšej seansy v USA svojimi hospodárskymi výsledkami za prvý kvartál t.r. prekvapila Alcoa a zahájila tak výsledkovú sezónu v USA. Producent hliníka za prvý kvartál reportoval zisk na akciu na úrovni 0.10 dolárov, v porovnaní s očakávanou stratou 0.04 dolára za akciu. Tržby na úrovni 6.01 miliárd dolárov taktiež prekonali očakávania trhu, ktoré boli 5.77 miliárd USD. Akcie tak od výraznejšieho prepadu zachránilo utorkových +6.22 percenta. Týždeň uzavreli na 9.85 dolároch.Akcie spoločnosti Henkel počas skráteného týždňa ťažili zo zvýšenia cieľovej ceny na 64 eur z pôvodnej úrovne 60 eur a odporúčania „kúpiť“, ktoré získali od Keplera.

Analytik spoločnosti Arne Rautenberg tak pre výrobcu spotrebného tovaru pripísal pozitívne vyhliadky budúceho vývoja. Akcie HEN3 v Nemecku vzrástli o 2.01 % na piatkových 54.75 eur v porovnaní so štvrtkovou záverečnou hodnotou z predchádzajúceho týždňa.Tento týždeň sa v eurozóne pozrieme na vývoj inflácie, ako aj na stav obchodnej bilancie. USA odhalia stav svojho realitného trhu na čele s ukazovateľmi predajov domov a stavebnými povoleniami. Zameriame sa aj na sledovanie maloobchodných tržieb a priemyselnej produkcie v zámorí.

Zoltán Csiba, analytik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy