Upokojenie situácie v eurozóne tlmí rast ceny zlata

Singapur 2. apríla (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o piatej hodine SELČ na komoditnej burze v Singapure po 1668,33 USD (1249,12 eura). Jej cena v porovnaní so začiatkom minulého týždňa výrazne klesla. V pondelok (26. 3.) stála v Singapure 1693,39 USD.
Podľa analytikov vývoj na finančných trhoch a vo svetovej ekonomike neprináša obchodu so zlatom rastové podnety napriek tomu, že kurz dolára v piatok (30. 3.) klesol voči košu mien hlavných amerických obchodných partnerov takmer na mesačné minimum. V uplynulých mesiacoch vysokú cenu zlata na spotovom trhu udržiavala aj dlhová kríza v eurozóne. Ale v súčasnosti, napriek niektorým neistotám, sa ju podarilo výrazne stlmiť. Investori teraz začali pozorne sledovať vývoj v Španielsku, kde konzervatívna vláda presadzuje silné úsporné opatrenia na ozdravenie štátnych financií, ale odborári jej kladú silný odpor. K oslabeniu dolára, v ktorom sa obchody so zlatom účtujú, minulý týždeň prispel aj predseda amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke vyjadrením, že centrálna banka môže uvoľniť ďalšie miliardy dolárov na podporu konjunktúry v krajine. Cena zlata rástla len krátko a potom sa znovu dostala pod 1650 USD.
Analytici očakávajú, že sa cena unce zlata v najbližších dňoch bude pohybovať v koridore 1640 až 1680 USD. Avšak peňažní manažéri, vrátane veľkých hedžových fondov a iných veľkých špekulantov, očakávajú, že zlato zdražie výraznejšie. S týmto trendom začali kalkulovať prvýkrát po štyroch týždňoch. Vývoj na finančnom trhu však neovplyvňujú čínske burzy, ktoré zostanú v dôsledku sviatkov zatvorené do štvrtka (5. 4.).
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy