Bankový sektor ku koncu februára so ziskom 94,9 mil. eur

Bankám klesol dvojmesačný zisk medziročne o 12,5 %.

Bankový sektor na Slovensku dosiahol za prvé dva mesiace tohto roka čistý zisk 94,9 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to zníženie o 12,5 %. Čisté úrokové výnosy sektora sa síce zvýšili o 6,7 % na 303,9 mil. eur, avšak banky mali zvýšenú tvorbu opravných položiek k nesplácaným úverom. Tvorba rezerv a opravných položiek vzrástla totiž o 68,2 % na 45,7 mil. eur. Negatívny vplyv na ziskovosť má pravdepodobne aj bankový odvod.

Viaceré banky konštatovali, že schválenie osobitného odvodu vo výške 0,4 % z vybraných bankových pasív je zlou správou pre trh. Môže to viesť podľa nich aj k obmedzeniu úverovania a horšej dostupnosti financovania. Aj množstvo regulatórnych opatrení zníži podľa bánk mieru návratnosti kapitálu bankového sektora. To môže viesť v prípade niektorých bánk k úvahám o efektívnosti bankového podnikania na Slovensku a následne aj príležitostiam k akvizíciám. Akvizície by mohli prísť najmä pri menších hráčoch na trhu.

Odchod zo slovenského trhu už oznámila britská banka HSBC, pričom ukončenie aktivít u nás očakáva ku koncu tretieho kvartálu tohto roka. A ako informoval magazín Investor, v poslednom období niekoľko britských firiem z oblasti finančných služieb oznámilo, že zmení krajinu registrácie materskej firmy. Chcú sa odsťahovať do krajín s mäkšími podmienkami týkajúcimi sa kapitálovej primeranosti. Generálny riaditeľ HSBC presťahoval svoju kanceláriu do Hongkongu a oznámil, že môže presťahovať aj celú firmu. HSBC nie je spokojná s novými pravidlami, ktoré ju môžu stáť 2,5 mld. USD.

Minuloročný čistý zisk bankového sektora stúpol podľa predbežných údajov na Slovensku o 34 % na 674 mil. eur. Významnú zložku zisku bánk však tvorili podľa bankovej asociácie jednorazové príjmy. Po ich odrátaní sa čistý zisk sektora v uplynulom roku pohyboval okolo úrovne roka 2010, teda okolo sumy 503 mil. eur. Banky vlani podľa údajov centrálnej banky poskytli historicky najviac nových úverov na bývanie, konkrétne za viac ako 3,8 mld. eur, pričom v roku 2010 to bolo 3,2 mld. eur. Ku koncu decembra 2011 dosiahol objem všetkých úverov hodnotu 36,4 mld. eur, čo bolo medziročne viac o 8,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy