Španielsko v piatok predstaví rozsiahle rozpočtové škrty

Madrid 28. marca (TASR) – Španielsko v piatok (30. 3.) oznámi jedny zo svojich najväčších rozpočtových škrtov, ktoré zrejme ešte zhoršia ekonomické vyhliadky krajiny.
Premiér Mariano Rajoy dosiahol, že Brusel vo februári súhlasil so zmäkčením fiškálnych cieľov v tomto roku. Madrid musí podľa požiadaviek Európskej komisie (EK) tento rok znížiť rozpočtový deficit na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) namiesto 4,4 % HDP.
Španielsko vlani zaznamenalo schodok vo výške 8,5 % HDP. Aj napriek ústupku komisie však Madrid musí na budúci rok znížiť deficit na 3 % HDP. Krajina už zistila, že si nemôže dovoliť nedodržiavať fiškálne ciele. Finančné trhy totiž okamžite trestajú ich neplnenie a Španielsku sa predražuje financovanie.
Výnosy španielskych dlhopisov začali rásť hneď potom, ako Rajoy oznámil, že Madrid tento rok nesplní fiškálny cieľ pôvodne dohodnutý s EK.
Rajoy dnes vyhlásil, že jeho kabinet schváli "mimoriadne úsporný rozpočet" a že tohtoročné znižovanie deficitu na dohodnutú úroveň predpokladá škrty v nominálnej hodnote minimálne 38 miliárd eur.
Španielska vláda stojí pred nepríjemnou dilemou. Ekonómovia pochybujú o zmysle tvrdých škrtov vo vládnych výdavkoch v čase, keď sa ekonomika opäť nachádza na pokraji recesie. Problémom je, že ak vláda neprejaví snahu o konsolidáciu verejných financií, výnosy španielskych dlhopisov môžu vyskočiť na neudržateľné úrovne.
Španielska ekonomika, ktorá v rokoch 2001 až 2007 rástla priemerným ročným tempom 3,4 %, upadla v roku 2008 do 18-mesačnej recesie. Hlavnou príčinou bolo spľasnutie desaťročie sa nafukujúcej realitnej bubliny, čo spôsobilo výrazný prepad dopytu a prudký nárast nezamestnanosti, ktorej miera sa aktuálne nachádza na úrovni asi 23 %.
Španielska ekonomika sa dostala z recesie v 1. kvartáli 2010, jej rast je však odvtedy pomalý a v poslednom štvrťroku vlaňajška na medzikvartálnej báze opäť klesla. Oficiálne prognózy počítajú tento rok s poklesom o 1,7 %. Banky a ekonómovia sú ešte pesimistickejší. Napríklad analytici americkej banky Citigroup prognózujú na tento rok pokles až o 2,7 % a na budúci o 1,2 % a predpokladajú, že Madrid tento rok dostane finančnú pomoc.

Súvisiace články

Aktuálne správy