Rast objednávok dlhodobej spotreby v USA sklamal očakávania

Washington 28. marca (TASR) – Nové objednávky na tovary dlhodobej spotreby v USA vzrástli vo februári menej, než sa predpokladalo. To vyvolalo pochybnosti, či výrobný sektor bude podporovať zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky.
Objednávky tovarov dlhodobej spotreby sa vo februári 2012 zvýšili o 2,2 % a iba sčasti zmazali januárový 3,6-% pokles, informovalo americké ministerstvo obchodu. Analytici v priemere počítali s rastom až o 3 %. Ministerstvo tiež revidovalo januárový pokles zo 4 %.
"Situácia v ekonomike sa postupne zlepšuje," uviedol prezident Axiom Capital Management Liam Dalton. Dodal však, že vo väčšine sektorov je zotavovanie pomalé.
Výrobný sektor je kľúčový pre zotavenie americkej ekonomiky z recesie, ktorá ju zasiahla v rokoch 2007 až 2009. Aktuálne zrýchlenie tvorby pracovných miest podporilo nádeje, že zvýšenie príjmov povedie k zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov, ktoré podporia rast a ešte zrýchlia tvorbu pracovných miest.
Dnešné čísla signalizujú, že rast výrobného sektora bude zrejme pomalší, než prognózovali analytici. Americké akciové indexy po zverejnení údajov zmazali predchádzajúce zisky.
Bez započítania dopravy objednávky vzrástli o 1,6 %, pričom ekonómovia počítali so zvýšením o 1,7 %. Strojné objednávky vyskočili o 5,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy