Banky sú pri financovaní realitných projektov stále opatrné

V súčasnosti banky zafinancujú developerské projekty maximálne na päť rokov s povinnosťou splatiť úver po tomto období či už formou refinancovania alebo predajom samotnej nehnuteľnosti.

Banky majú v súčasnosti problém financovať realitné projekty na obdobie dlhšie ako päť rokov. Ako na konferencii Real Estate Market 2012 organizovanej portálom Stavebneforum.sk uviedol Jozef Futrikanič z ČSOB, dôvodom je cena peňazí, keďže pri dlhodobejšom úverovaní by vysoké marže developeri neuniesli. V súčasnosti banky podľa jeho slov zafinancujú developerské projekty maximálne na päť rokov s povinnosťou splatiť úver po tomto období či už formou refinancovania alebo predajom samotnej nehnuteľnosti. „V minulosti pritom nebolo výnimkou, že sa poskytovali desať- až pätnásťročné úvery ako bežný štandard a skôr výnimočne sa podpisovali kratšie zmluvy,“ dodal Futrikanič.

Na trhu rezidenčných nehnuteľností si však banky podľa Štefana Šalapu zo spoločnosti Avalon Consulting kladú veľmi tvrdé podmienky, keď požadujú aj 50-percentný predpredaj. „Financovanie rezidenčných projektov prostredníctvom bánk je momentálne tak kruto nastavené, že je veľmi ťažké dosiahnuť dobré podmienky financovania,“ konštatoval Šalapa. Projekty tak developeri financujú z 50 až 80-percent z vlastných zdrojov, pričom prevažujú nízkonákladové malometrážne byty. „Takéto projekty majú šancu na prefinancovanie bánk,“ dodal Šalapa.

Podľa Futrikaniča však banky sú ochotné financovať realitné projekty, no ide predovšetkým o klientov, ktorí majú dostatok zdrojov pre prípad, ak by mali problémy so svojim projektom. „Ak ide o veľké úverové zdroje na úrovni 20 mil. eur a viac, tak ich banka financuje klientom, ktorí majú nejaké rezervy pre prípad prekročenia nákladov, ak by sa projekt zle predával a bude treba dlhšiu dobu platiť úroky,“ vysvetlil Futrikanič. Ak má však konkrétny projekt dobrý predpredaj, sú banky ochotné požičať aj pri menšom objeme vlastných zdrojov developera.

V segmente priemyselných nehnuteľností sú banky podľa výkonného riaditeľa PointPark Properties pre Českú republiku a Slovensko Petra Bečára ochotné financovať projekty, avšak tie musia byť takmer na sto percent obsadené. Developeri však podľa neho budú tlačiť na banky, aby financovali aj špekulatívnu výstavbu, keďže neobsadenosť v tomto segmente je v súčasnosti veľmi nízka, čo Slovensko znevýhodňuje oproti okolitým krajinám. „Myslím si, že priestor bude už pri projektoch s 50-percentnou obsadenosťou,“ doplnil Bečár. Situácia v segmente priemyselných nehnuteľností sa zlepšuje aj podľa Šalapu, podľa ktorého banky sú ochotné financovať tieto projekty, pričom zdroje pre niektoré domáce projekty je možné získať nielen na Slovensku, ale aj zo zahraničia.

Súvisiace články

Aktuálne správy