Od 1. apríla budú noví sporitelia na dôchodok automaticky v 2. pilieri

Bratislava 28. marca (TASR) – Od 1. apríla 2012 dochádza ku viacerým zmenám v systéme 2. piliera dôchodkového sporenia pre fyzické osoby, ktorým od 1. apríla vznikne prvé dôchodkové poistenie. Ministerstvo, práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pod vedením ministra Jozefa Mihála (SaS) zaviedlo napríklad automatické vstúpenie týchto mladých poistencov do 2. piliera.
„Do dvoch rokov má mladý človek možnosť sa sám rozhodnúť a zo systému druhého piliera vystúpiť,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Mihál. V prípade, že sa sporiteľ rozhodne v tomto časovom termíne ukončiť prispievanie do druhého piliera, v systéme bude ďalej evidovaný, akoby v ňom nikdy nebol.
Počas dvojročného obdobia môže sporiteľ takisto prestupovať medzi jednotlivými dôchodcovskými správcovskými spoločnosťami (DSS) bezplatne, aby si mohol vybrať fond, ktorý mu lepšie vyhovuje. Ak si však sporiteľ do pol roka od automatického začatia sporenia nevyberie konkrétnu DSS, Sociálna poisťovňa (SP) to urobí za neho. A to na základe rotačného princípu postupného priraďovania podľa abecedného zoznamu DSS. Sporiteľa pritom SP vždy zaradí do zmiešaného fondu.
Sociálna poisťovňa je takisto povinná do 60 dní od vzniku účasti sporiteľa na starobnom dôchodkovom sporení, informovať ho písomne o jeho právach a povinnostiach počas prvých dvoch rokov sporenia v 2. pilieri.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy