Sberbank dosiahla vlani rekordný zisk 315,9 miliardy RUB

Moskva 28. marca (TASR) – Najväčšia ruská banka Sberbank, ktorá sa pripravuje na predaj časti štátneho podielu, mala minulý rok rekordný ročný príjem, ale analytici očakávali, že jej zisk za posledný kvartál aj za celý rok 2011 bude vyšší.
Banka, v ktorej má štát kontrolný podiel, zaznamenala za tri mesiace do konca decembra zisk 60,1 miliardy rubľov (1,55 miliardy eur). Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters ale odhadovali, že bude vyšší a dosiahne v priemere 63,3 miliardy RUB. Dôvodom slabších výsledkov je vyčlenenie financií na pokrytie rastúceho dopytu po úveroch. Objem úverov, ktoré banka poskytla v poslednom kvartáli 2011, sa totiž zvýšil medziročne o 8,8 %.
Zisk Sberbank za celý rok vzrástol o 74 % na 315,9 miliardy RUB a bol najväčší v histórii banky, ale analytici očakávali, že sa vyšplhá na v priemere 319,1 miliardy RUB.
Rusko chcelo už vlani predať na burze 7,6-% podiel v banke, čím by sa podiel štátu znížil na rovných 50 %, ale po páde globálnych akciových trhov tento predaj odložilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy