Nezamestnanosť môže zostať ešte niekoľko rokov pomerne vysoká

Washington 28. marca (TASR) – Americká ekonomika nie je ešte dostatočne silná na to, aby dokázala urýchliť pokles nezamestnanosti na "normálnu úroveň", skonštatoval v rozhovore pre televíznu stanicu ABC News Ben Bernanke, predseda Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky.
Pripomenul, že ak sa hospodársky rast USA nezrýchli, pokles nezamestnanosti na normálnu úroveň sa môže predĺžiť aj o niekoľko rokov. Miera nezamestnanosti v krajine sa zatiaľ znížila na 8,3 % z 9 % v septembri 2011. Za "zdravú" sa však v prípade USA považuje nezamestnanosť na úrovni zhruba 5 až 6 %. A aby sa tam dostala, je potrebné, aby sa výkon ekonomiky zvýšil.
Bernanke pripustil, že v ostatnom čase lepšie spáva, pretože finančný systém USA vyzerá byť silnejší a aj dlhová kríza eurozóny už pôsobí menej hrozivo. Zdraženie benzínu v USA len mierne pribrzdilo americkú ekonomiku.
"Najnovšie správy sú dobré, ale myslím si, že musíme byť zatiaľ opatrní a ubezpečiť sa, že tento stav je udržateľný," vyhlásil a upozornil, že hospodárstvo sa ešte nedostalo do bodu, keď by už bolo možné s určitosťou povedať, že pevne smeruje k plnému zotaveniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy