Ceny ropy klesli v reakcii na rast jej zásob v USA

Singapur 28. marca (TASR) – Ceny ropy dnes klesli. Dôvodom je rast jej zásob v USA, ktoré minulý týždeň stúpli viac, ako analytici očakávali. To signalizuje, že dopyt po komodite v krajine, ktorá je jej najväčším spotrebiteľom, je stále slabý.
Barel (159) litrov americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji sa dnes na poludnie v Singapure predával za 106,70 USD (80,03 eura). To je o 63 centov menej ako v predchádzajúci deň, keď cena kontraktu vzrástla o 30 centov a obchodovanie uzavrel na úrovni 107,33 USD za barel.
Severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes zlacnela o 63 centov na 124,91 USD za barel.
Podľa najnovších štatistík sa zásoby ropy v USA minulý týždeň zvýšili o 3,6 milióna barelov, zatiaľ čo analytici odhadovali, že stúpnu o 2,8 milióna barelov. Aj zásoby benzínu v uplynulom týždni vzrástli, a to o 1,3 milióna barelov.
Ceny ropy sa výrazne zvýšili od októbra 2011, keď sa pohybovali okolo úrovne 75 USD za barel. Ale dopyt po rope stále neožil a analytici odhadujú, že vzhľadom na drahý benzín zostane ďalej "vlažný". Viacerí odborníci predpovedajú, že slabší hospodársky rast a slabší dopyt po rope v Číne, ktoré je druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete, stlačí jej ceny smerom nadol.

Súvisiace články

Aktuálne správy