Skupina Slovenskej sporiteľne so ziskom 195 mil. eur

Minuloročný konsolidovaný zisk Slovenskej sporiteľne sa medziročne zvýšil o 29,9 %

Skupina Slovenskej sporiteľne dosiahla v minulom roku konsolidovaný čistý zisk 195 mil. eur pri medziročnom náraste o 29,9 %. Ako uviedol generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Jozef Síkela, banke sa podarilo vlani zvýšiť objem obchodov, zároveň bola nákladovo disciplinovaná a vďaka efektívnemu riadeniu úverovej politiky znížila tvorbu opravných položiek. „Máme nadštandardnú kapitálovú vybavenosť a dostatočnú likviditu, čo sú kľúčové faktory pre ďalší rast,“ povedal Síkela.

Čisté úrokové výnosy skupiny vzrástli o 5,1 % na 466 mil. eur. K pozitívnemu trendu prispela podľa vyjadrení sporiteľne najmä konzistentná cenová politika, rastúci objem poskytnutých úverov a efektívne riadenie likvidity. Ďalším faktorom ovplyvňujúcim vývoj čistých úrokových výnosov bolo dôsledné riadenie úrokových nákladov, čo však malo za následok miernejší rast vkladov od obyvateľstva. Čisté príjmy z poplatkov a provízií sa zvýšili o 5,2 % na 121 mil. eur. Dôvodom bol väčší počet transakcií klientov na ich účtoch, ale aj ďalšie zvyšovanie objemu poskytnutých úverov obyvateľom.

Všeobecné prevádzkové náklady mierne vzrástli o 1,3 % na 234 mil. eur. Počas minulého roka banka otvorila 16 nových obchodných miest a ďalších 19 obchodných miest kompletne zrekonštruovala. Rok 2011 bol pre Slovenskú sporiteľňu prelomový aj v oblasti informačných technológií, najmä z dôvodu úspešnej implementácie nového informačného systému.

Bilančná suma vzrástla o 2,9 % na 11,349 mld. eur. Objem úverov klientom vzrástol o 10,2 % na 6,697 mld. eur. Z toho úvery obyvateľstvu tvorili 4,3 mld. eur pri náraste o 11 %. Banka v minulom roku poskytla nové úvery na bývanie za 928 mil. eur. Stav záväzkov voči klientom klesol o 1,5 % na 8,034 mld. eur. Vklady obyvateľstva sa zvýšili o 2 % na 6,2 mld. eur. Slovenská sporiteľňa podľa jej vyjadrení už na základe hodnôt dosiahnutých na konci roka 2011 spĺňala odporúčania Národnej banky Slovenska na podporu stability bankového sektora, pričom pomer základného kapitálu stanovený na minimálnu úroveň 9 % dosahovala na úrovni 11,3 %.

Ambíciou sporiteľne je v tomto roku udržať rast nových obchodov, byť efektívnou a ekonomicky dobre fungujúcou spoločnosťou. Zlou správou pre slovenský bankový sektor a aj pre ekonomiku je podľa sporiteľne schválený osobitný 0,4-percentný odvod. Môže spôsobiť obmedzenie úverovania a horšiu dostupnosť financovania. Zároveň tým odčerpá z bánk časť finančných prostriedkov, pričom s negatívnym vplyvom na výsledku hospodárenia počíta aj Slovenská sporiteľňa.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

Súvisiace články

Aktuálne správy