Slovenská inflácia bola v januári druhá najvyššia v eurozóne

Luxemburg 29. februára (TASR) – Medziročná inflácia v eurozóne v januári klesla na 2,6 % z 2,7 % v decembri 2011. V rovnakom období pred rokom dosiahla 2,3 %. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v januári znížili o 0,8 %.
V celej Európskej únii (EÚ) medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v januári spomalilo na 2,9 % z 3 %. Medzimesačne sa ceny znížili o 0,6 %, informoval úniový štatistický úrad Eurostat.
Najnižšiu medziročnú mieru inflácie zaznamenalo v januári Švédsko (0,7 %), nasledované Írskom (1,3 %) a Maltou (1,5 %). Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou infláciou. Jej medziročná miera dosiahla v januári 4,1 % a v rámci eurozóny bola druhá najvyššia za Estónskom (4,7 %) a v rámci celej EÚ tretia najvyššia, keď okrem Estónska sa v medziročnom porovnaní prudšie zvýšili spotrebiteľské ceny ešte v Maďarsku – o 5,6 %. Rovnakú medziročnú infláciu ako Slovensko malo v únii tiež Poľsko.
Najnižší 12-mesačný priemer zaznamenali v januári Írsko a Švédsko (po 1,3 %) a Slovinsko (2,1 %) a najvyšší Rumunsko (5,5 %), nasledované Estónskom (5 %) a Britániou (4,4 %).
Najviac sa v eurozóne medziročne v januári zvýšili ceny bývania (4,5 %), dopravy (4,4 %) a alkoholu a tabaku (3,8 %). V telekomunikáciách sa ceny dokonca znížili o 2,4 %. V oblasti kultúry a oddychu sa zvýšili o 0,7 % a ceny odevov o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy