Banco Santander postupne prevezme poľskú dcéru KBC

Brusel 28. februára (TASR) – Španielska Banco Santander postupne prevezme poľskú Kredyt Bank, ktorá je dcérou belgickej finančnej skupiny KBC.
Santander najskôr spojí svoju poľskú dcéru Bank Zachodni WBK s Kredyt Bank, čím vznikne nová banka. Bank Zachodni v rámci tejto transakcie vymení 6,96 vlastných akcií za každých 100 akcií Kredyt Bank. To znamená, hodnota jednej akcie Kredyt Bank dosiahne 15,75 zlotých, čo je o 31,7 % viac ako 11,96 zlotých, čo bola cena, pri ktorej v pondelok (27.2.) uzatvorila obchodovanie na burze.
KBC, ktorej museli belgická a regionálna flámska vláda poskytnúť v rokoch 2008 až 2009 finančnú pomoc vo výške 7 miliárd eur, tak bude spočiatku vlastniť v novej poľskej banke 16,4-% podiel a zvyšných 76,5 % bude patriť Banco Santander. Časom však belgická KBC svoj podiel úplne predá španielskej banke.
Európska komisia totiž schválila poskytnutie štátnej pomoci KBC pod podmienkou, že predá niektoré svoje aktíva, najmä v zahraničí.
KBC už preto predala poľskú poisťovňu Warta, britskú maklérsku firmu, aj belgickú poisťovňu Fidea a banku Centea. Už jej tak zostali na predaj len menšie spoločnosti v Nemecku a Diamond Bank v holandských Antverpách.

Súvisiace články

Aktuálne správy