Dôvera talianskych podnikateľov je najnižšia za dva roky

Rím 27. februára (TASR) – Dôvera talianskych investorov v ekonomiku sa tento mesiac prekvapujúco prepadla na najnižšiu úroveň za viac ako dva roky. Na príčine je recesia talianskej ekonomiky, v poradí už štvrtá od roku 2001.
Dôvodom recesie sú úsporné opatrenia, ktoré musí zavádzať vláda v Ríme, aby skonsolidovala verejné financie a nestala sa novou obeťou dlhovej krízy eurozóny.
Podľa najnovšieho prieskumu štatistického úradu ISTAT index dôvery talianskych podnikateľov z výrobného sektora klesol tento mesiac z januárových 92,1 bodu na 91,5 bodu, čo je jeho najnižšia úroveň od novembra 2009.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že februárový index dôvery vzrastie na 92,3 bodu.
Aj index, ktorý odráža vyhliadky na nové objednávky pre talianskych výrobcov, sa vo februári znížil na -36 bodov z januárových -32 bodov.
Na vine sú úsporné opatrenia v hodnote 20 miliárd eur, ktoré zavádza úradnícka vláda premiéra Maria Montiho. Kabinet zoškrtal výdavky štátu a zvýšil dane, aby zredukoval schodok v rozpočte a štátny dlh. Tieto opatrenia však majú negatívny vplyv na rast hospodárstva. Európska komisia vo svojej najnovšej prognóze odhaduje, že výkon talianskej ekonomiky tento rok klesne o 1,3 %.
No na druhej strane, Montiho snaha o zníženie deficitu a ďalšie kroky, ktoré jeho vláda prijala, aby podporila rast ekonomiky, pomohli zvýšiť optimizmus investorov, čo sa prejavilo v poklese výnosov z talianskych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy