Vládny Fidesz tvrdí, že problémy s Malévom sú tiež dedičstvom Gyurcsányovej éry

Krízová finančná situácia maďarskej leteckej spoločnosti Malév je ďalším dedičstvom éry vlády socialistu Ferenca Gyurcsánya, uviedla dnes vo vyhlásení hovorkyňa vládneho Maďarského občianskeho zväzu - Fidesz Gabriella Selmecziová.

Budapešť 2. februára (TASR) – Krízová finančná situácia maďarskej leteckej spoločnosti Malév je ďalším dedičstvom éry vlády socialistu Ferenca Gyurcsánya, uviedla dnes vo vyhlásení hovorkyňa vládneho Maďarského občianskeho zväzu – Fidesz Gabriella Selmecziová.
Podľa jej vyjadrenia sa Malév dostal na hranicu kolapsu, za čo môžu prominenti Gyurcsányovej éry – ministri financií János Veres a Péter Oszkó. „Tí sa teraz snažia úbohým spôsobom vyvliecť sa zo zodpovednosti za zrejme najnevydarenejšiu privatizáciu uplynulých 20 rokov. Dúfame, že prebiehajúce trestné stíhania vyriešia otázku zodpovednosti,“ napísala Selmecziová vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke Fideszu.
Oddnes niektoré internetové obchody už nepredávajú letenky spoločnosti Malév, iné iba upozorňujú klientov na situáciu v aerolinkách. Sú však aj také, ktoré letenky Malévu predávajú nerušene ďalej s odôvodnením, že množstvo leteckých spoločností funguje „v stave blízkom ku krachu“, uviedol dnes maďarský server Origo.
Malév v pondelok 30. januára oznámil problémy s financiami. Maďarská vláda ešte predtým rozhodla, že spoločnosť zaradí medzi strategické spoločnosti. Tým zabráni veriteľom, aby na firmu mohli podať návrh na konkurz.
Výkonný riaditeľ Malévu Lorant Limburger správnu radu spoločnosti v pondelok informoval, že aj napriek postupnému zlepšovaniu hospodárskych výsledkov firmy sa financovanie jej prevádzky stáva od konca januára neudržateľným a zatiaľ sa túto situáciu nepodarilo vyriešiť. Malév zamestnáva 2600 ľudí. Podľa Malévu po nedávnom rozhodnutí Európskej komisie (EK) o povinnosti firmy vrátiť štátnu pomoc je manévrovací priestor vlády na pomoc národnej spoločnosti dosť obmedzený. EK začiatkom januára totiž rozhodla, že letecká spoločnosť, ktorá sa na ročnom obrate letiska v Budapešti podieľa zhruba 40 %, neoprávnene získala štátnu pomoc. Ide o stovky miliónov eur, ktoré vláda poskytla firme v rokoch 2007 až 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy