Prezident podpísal zdravotnícke zákony

Svojim podpisom prezident Ivan Gašparovič odobril zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín ako aj zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach.

Od decembra tohto roku budú mať lekári povinnosť predpisovať lieky názvom liečiva. Zároveň im však ostane možnosť uviesť na recept aj názov konkrétneho lieku. Lekárnik pritom bude mať povinnosť vydať pacientovi najlacnejší liek, pacient však bude mať možnosť vybrať si iný liek, ako mu lekárnik ponúkne. Vyplýva to z nového zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý v piatok podpísal prezident Ivan Gašparovič. Svojím podpisom odobril aj zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, ktorý zavádza referencovanie cien liekov na úroveň druhej najnižšej v Európskej únii (EÚ), kategorizovanie špeciálneho zdravotníckeho materiálu, či dočasnú a podmienenú kategorizácia.

V prípade zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach sa lekár o tom, aký liek napokon pacient dostane, dozvie minimálne v mesačných intervaloch od zdravotnej poisťovne. Lekár bude pritom zodpovedný iba za správne predpísanie účinnej látky. Za to, či je vydaný správny liek a za to, či je tento liek dobrý a kvalitný, bude zodpovedať lekárnik alebo výrobca. Na Slovensku sa tak zavedie fakultatívna generická preskripcia a povinná generická substitúcia.

Zákon taktiež mení doterajšie ustanovenia o poskytovaní lekárenskej starostlivosti. Liberalizácia by mala spočívať v zjednodušení podmienok podnikania, keď sa niektoré doterajšie postupy povoľovania nahrádzajú len oznámením príslušnému orgánu. Z existujúceho zákona sa vypúšťa ustanovenie, podľa ktorého bolo možné držiteľovi povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti vo verejnej lekárni vydať povolenie iba na jednu lekáreň a jednu pobočku. Vytvárajú sa tak jasné pravidlá tvorby sietí verejných lekární, ktoré podľa rezortu zdravotníctva v súčasnosti vznikajú ako dobrovoľné združenia držiteľov povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti bez možnosti postihu alebo sankcie všetkých z nich.

Výrobcom sa okrem iného zakazuje priamo alebo prostredníctvom tretej osoby financovať, sponzorovať alebo inak nepriamo podporovať podujatie lekárovi, lekárnikovi alebo inému zdravotníckemu pracovníkovi, s výnimkou podujatí určených výhradne na odborné a vedecké účely alebo ďalšie vzdelávanie. Zdravotníkom sa zakazuje na uvedených podujatiach zúčastňovať. Ministerstvo taktiež upravuje zákaz návštev zástupcov farmaceutických spoločností počas ordinačných hodín v ambulanciách lekárov ako aj príjem a darovanie akýchkoľvek peňažných darov alebo vecných výhod pre lekárov od uvedených firiem

Pomocou zákona sa ustanovujú aj osobitné podmienky internetového výdaja liekov a zdravotníckych pomôcok a taktiež sa upravujú pravidlá a podmienky pre dobrovoľné poskytovanie zliav a výhod pacientom. Poskytovanie zliav by malo byť dobrovoľné a v prípade, ak sa lekáreň rozhodne poskytovať zľavy pacientom, tak 50 % z výšky poskytnutej zľavy, ktorú poskytla pacientovi, musí poskytnúť aj zdravotnej poisťovni.

Zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín, taktiež podpísaný prezidentom, obsahuje dlho avizovanú zmenu referencovania cien liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na úroveň druhej najnižšej v Európskej únii. V súčasnosti nemôžu prekročiť priemer šiestich najnižších cien v rámci štátov únie. Úspory v prvom roku sú odhadované na približne 75 mil. eur. Veľkou zmenou by malo byť kategorizovanie špeciálneho zdravotníckeho materiálu.

Po novom by zároveň mali byť účastníkom kategorizácie aj poisťovne a aktívne tak pôsobiť na ceny a úhrady liekov. Návrh zákona rieši aj otázku nedostupnosti liekov. Držiteľ rozhodnutia o registrácii lieku zaradeného v kategorizačnom zozname má povinnosť zabezpečiť jeho reálnu dostupnosť v množstve dostačujúcom pre zabezpečenie liečby pacientov. Ak si túto povinnosť nesplní, dostane pokutu a nedostupný liek môže byť vyradený z kategorizačného zoznamu.

Poslanci prostredníctvom schválenia zákona urobili aj zmenu v preplácaní doplatkov pre dôchodcov a zdravotnej postihnutých. Do limitu spoluúčasti bude možné zaraďovať viac liekov ako v súčasnosti. Aktuálne platí, že dôchodcovia zaplatia za štvrťrok maximálne 45 eur a zdravotne postihnutí maximálne 30 eur. Akékoľvek ďalšie doplatky im preplatí zdravotná poisťovňa. Do limitu sa však započítavajú iba najlacnejšie lieky.

Súvisiace články

Aktuálne správy