Nie je to len o ananáse. Na talianskej kulinárskej tradícii sa už ocitli aj také bizarnosti ako hadie mäso, cvrčky či kanabis. Talianski farmári a potravinári zostavili zoznam najhorších prísad na pizzu vôbec.
Taliansko je na svoje národné jedlo, pizzu, obzvlášť hrdé. Taliani trvajú na tom, že majú najlepšiu kuchyňu na svete a svoju kulinársku tradíciu sú pripravení brániť. Pizzu s ananásom, ktorá je obľúbená najmä v Spojených štátoch, považujú za skutočnú svätokrádež. Podľa talianskeho zväzu poľnohospodárov a výrobcov potravín Coldiretti ale existujú v zahraničí ešte odpornejšie prísady na pizzu, ktoré sa tento zväz rozhodol predstaviť vo svojej galérii hrôz.
- Pobyty so zľavou pre dôchodcov sú už v predaji: Štát podporí len niekoľko tisíc záujemcov, pozrite si ceny!
- Najbohatší človek či najvyššie platy: Poznáte ekonomické NAJ Európskej únie? Otestujte sa! (kvíz)
- Jednota dôchodcov prirovnáva druhý pilier k Ponziho schéme: Dôchodkové sporenie by malo byť dobrovoľné, tvrdí!
Zoznam hororových prísad zahŕňa klokanie a krokodílie mäso používané v Austrálii, zebrie mäso a banán z Juhoafrickej republiky alebo pikantné prísady zastúpené kuracím mäsom tandoori namočeným v jogurte, ktoré ponúkajú v Indii. Vo Vietname a Thajsku je možné si dať pizzu s cvrčkami a kanabisom. Za najodpornejší však taliansky zväz označil pizzu z Hongkongu, ktorá je ozdobená hadím mäsom.
Kritike sa nevyhla ani Európa
Kritike sa nevyhli ani európske krajiny. Portugalci sa podľa združenia neštítia robiť pizzu s treskou a varenými vajcami. Vo Švédsku dávajú k základným ingredienciám čokoľvek navyše – morčacie mäso a med, konzervované ovocie a čokoládu, mäsové guličky a dokonca aj kapusta. Holanďania si obľúbili kríženca pizze a kebabu. Zväz upozornil aj na to, že niektoré krajiny sa snažia pizzu ozvláštniť kečupom a čedarom.
Prieskum vykonaný zväzom Coldiretti a spoločnosťou Ipsos ukázal, že štvrtina Talianov si nedovolí jesť pizzu mimo Talianska. Viac ako tretina z nich tvrdí, že sú z týchto exotických ingrediencií zdesení a považujú ich za nepožívateľné.
Ochutnali ste niekedy pizzu s niektorou zo spomínaných prísad?
V roku 2017 sa Taliansku podarilo dosiahnuť to, že umenie neapolských pizzárov uznala organizácia UNESCO za nehmotné kultúrne dedičstvo. Pravicová vláda vedená premiérkou Giorgiou Meloniovou, ktorá je pri moci od vlaňajšieho októbra, sa silne zasadzuje o ochranu domácej produkcie potravín. Ministerstvo poľnohospodárstva bolo premenované na ministerstvo poľnohospodárstva, potravinovej sebestačnosti a lesníctva, a vláda okrem iného vedie kampaň proti laboratórne pestovanému mäsu alebo múke z hmyzu. Podľa zväzu Coldiretti činí celosvetová hodnota trhu s napodobeninami talianskych potravín 120 miliárd eur.