V budúcom roku by si mali občania začať šetriť na vlastné dôchodky

Bratislava 2. apríla (TASR) – V priebehu budúceho roka by si mali mať občania možnosť začať sporiť na osobných účtoch na vlastné dôchodky. Koncepciu reformy dôchodkového zabezpečenia v SR z dielne rezortu práce, ktorá predpokladá zavedenie nového trojpilierového dôchodkového systému, dnes schválila vláda SR s tým, že konkrétne zákony by mal minister práce Ľudovít Kaník predložiť do konca júna tohto roka.

Ako minister informoval, v otvorených otázkach podoby budúceho dôchodkového systému sa kabinet priklonil k alternatívam, odporúčaným Poradou ekonomických ministrov (PEM). Tie sa zhodujú aj s preferenciami rezortu, s výnimkou dohľadu nad dôchodkovými správcovskými spoločnosťami, kde ministerstvo preferovalo nový špecializovaný orgán namiesto existujúceho Úradu pre finančný trh.

V zmysle koncepcie vznikne v budúcom roku popri reformovanom pilieri priebežného financovania dôchodkov, ktorý reprezentuje Sociálna poisťovňa, aj kapitalizačný pilier. Ľuďom, ktorí sa do neho zapoja, sa 10-% sadzba zo súčasných 28 % hrubej mzdy na dôchodkové zabezpečenie odčlení na ich súkromný účet v dôchodkovom fonde a stane sa tak ich majetkom a bude sa ďalej zhodnocovať. Ďalších 10 % by malo byť naďalej príjmom priebežného starobného systému a zvyšných 8 % by malo tvoriť poistné na invalidné a pozostalostné dôchodky (3 % na pozostalostné a 5 % na invalidné dôchodky). Podľa rozhodnutia kabinetu by sa pritom poskytovanie pozostalostných a invalidných dôchodkov pre účastníkov dôchodkového sporenia malo presunúť do sféry povinného zmluvného poistenia, realizovaného životnými poisťovňami. Občanom, ktorí nebudú účastníkmi systému dôchodkového sporenia, bude naďalej celá poistná sadzba smerovať do Sociálnej poisťovne, vrátane poistenia voči invalidite a strate živiteľa. Tretí pilier budúceho dôchodkového systému budú tvoriť dobrovoľné formy dôchodkového sporenia, ktoré by sa však mali okrem dnešného doplnkového dôchodkového poistenia rozšíriť aj na iné typy sporenia.

Vláda odobrila odporúčanie PEM, že do kapitalizačného piliera budú musieť povinne vstúpiť len mladí ľudia, ktorí po naštartovaní reformy budú prvý krát vstupovať na trh práce. Ostatní občania sa budú môcť rozhodnúť, či si chcú začať sporiť na vlastný dôchodok, alebo chcú zostať naďalej len v priebežnom pilieri. „Rozhodli sme sa tak aj preto, aby sa v prvej fáze nevytvárali v Sociálnej poisťovni skokom vysoké deficity,“ vysvetlil Ľ. Kaník. Na základe skúseností z iných krajín rezort podľa neho predpokladá, že v prvom kroku sa do dôchodkového sporenia zapojí asi 30 % ľudí, pričom do konca obdobia, kedy sa bude možné rozhodnúť (najviac tri roky), sa ich podiel zvýši asi na polovicu. „Je nereálne, že by to prelomilo túto hranicu a je to aj logické, pretože nový systém bude výhodnejší pre mladšie vekové kategórie a menej výhodný pre staršie generácie,“ skonštatoval Ľ. Kaník. Pre sporenie na dôchodkovom účte sa už nebudú môcť rozhodnúť ľudia, ktorí budú mať po zavedení reformy menej ako päť rokov do dôchodku, pretože by si nestihli našetriť dostatočné množstvo peňazí.

O peniaze občanov v kapitalizačnom pilieri by sa mali starať nové dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré budú na túto činnosť musieť získať licenciu, podmienenú prísnymi pravidlami. Na účely sporenia budú vytvárať dôchodkové fondy, do ktorých budú ľudia odkladať svoje peniaze, pričom si budú vzájomne konkurovať. Štát bude garantovať aktíva dôchodkového fondu pre prípad porušenia zákona zo strany správcu až do výšky 100 %, ubezpečil minister. Vklady sporiteľov v dôchodkovom fonde budú výlučne ich majetkom a správca na ne nebude môcť ani v prípade svojich finančných problémov siahnuť.

Po nasporení dostatočného množstva peňazí na súkromnom dôchodkovom účte, si budú môcť občania kúpiť u životnej poisťovne doživotnú anuitu, ktorá bude predstavovať jeho dôchodok. V prípade prispievania stanoveného počtu rokov do priebežného piliera dostanú dôchodok aj zo Sociálnej poisťovne, odvíjajúci sa od výšky odvedených príspevkov. „Aj prvý pilier bude na základe nového zákona o sociálnom poistení zreformovaný a bude v ňom výrazne posilnená zásluhovosť,“ zdôraznil minister.

Na prefinancovanie deficitov v Sociálnej poisťovni, ktoré vzniknú presmerovaním časti odvodov účastníkov nového dôchodkového systému na ich osobné účty, je zatiaľ vyčlenených 65 miliárd Sk z privatizácie SPP, čo by malo vystačiť asi na prvé štyri roky po rozbehnutí reformy. Ľ. Kaník pritom nevidí problém v zabezpečení ďalších zdrojov, ale v tom, že transformačné náklady reformy by sa mali podľa platnej metodiky započítavať do celkového deficitu verejných financií s následným dopadom na plnenie maastrichtských kritérií a vstup SR do Európskej menovej únie. „Priestor na riešenie tohto problému máme do prijatia zákonov, súvisiacich s reformou v Národnej rade SR,“ uviedol.

Vláda potvrdila stanovisko PEM a všeobecný dôchodkový systém sa nebude vzťahovať na príslušníkov silových rezortov. Ich postavenie by sa malo riešiť špecifickým spôsobom.

Súvisiace články

Aktuálne správy