Objem peňažnej zásoby M2 stúpol vo februári na 693 miliárd Sk

Bratislava 27.marca (TASR) – Podľa predbežných dekádnych údajov sa peňažná zásoba M2 vo februári zvýšila o 12,2 miliardy Sk a dosiahla 693,0 miliardy Sk.

Jej medziročná dynamika sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zrýchlila o 0,9 % na 7,3 %. Podľa údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS) v rámci štruktúry M2 došlo k medzimesačnému nárastu subagregátu peniaze M1, ako i kvázipeňazí. Na náraste peňažnej zásoby sa podieľali korunové vklady (predovšetkým podnikov) a obeživo, kým vklady v cudzej mene poklesli.

Obeživo mimo bánk zaznamenalo vo februári ďalšie zvýšenie medziročného tempa rastu, pričom v porovnaní s koncom roka 2002 jeho dynamika vzrástla o 4,6 %. Netermínované vklady dosiahli vo februári najvýraznejšie zrýchlenie medziročného tempa rastu spomedzi komponentov peňažnej zásoby. Medziročná dynamika rastu termínovaných vkladov je tak charakterizovaná kolísavým vývojom, pričom v priemere od roku 2002 sa pohybuje na úrovni 4 %. Vo vývoji vkladov v cudzej mene pokračovala tendencia spomaľovania medziročnej miery rastu.

Celkový vývoj peňažnej zásoby si svojím rastom vo februári zachoval sezónny charakter a zároveň korigoval spomalenie dynamiky v decembri a v januári. Na raste peňažnej zásoby sa podieľal najmä nárast termínovaných a netermínovaných vkladov, kým vklady v cudzej mene poklesli. Popri sezónnosti vývoja možno prírastok vkladov spájať okrem prírastku úverových aktivít bánk aj s prehĺbením deficitu bežného hospodárenia verejných financií, v rámci ktorého vo februári vzrástli výdavky spojené s vratkami daní a sociálnymi dávkami. Nárast termínovaných vkladov bol čiastočne ovplyvnený výplatou štátnej prémie stavebným sporiteľniam.

Súvisiace články

Aktuálne správy