Platobnú kartu si na dovolenky berie až 92 % Slovákov

Platobnú kartu si so sebou do zahraničia berie až 92 % Slovákov. V priemere tam s ňou uhrádzajú viac ako 30 % svojich výdavkov. Klienti Poštovej banky svoje platobné karty počas dovolenky v zahraničí využívajú najmä na bezhotovostné platby.

Napriek tomu, že platiť kartou v zahraničí môžu klienti za rovnakých alebo veľmi podobných podmienok ako na Slovensku, takmer 60 % Slovákov si finančnú hotovosť vymení ešte pred zahraničnou cestou. Vyplynulo to zo spotrebiteľského prieskumu MasterIndex spoločnosti MasterCard. „Do zahraničia si so sebou berie platobné karty celkovo 92 % Slovákov, pričom so svojou kartou uhradia v priemere 30 % svojich výdavkov,“ uviedol Milan Laitl, obchodný riaditeľ spoločnosti MasterCard Europe pre Slovensko. Platobnú kartu podľa prieskumu v zahraničí vôbec nepoužije 16 % Slovákov. Najčastejšie si do zahraničia berú platobnú kartu ľudia vo veku 30 – 39 rokov a 30 % opýtaných v tejto kategórii s ňou platí buď všetky platby v zahraničí alebo aspoň dve tretiny týchto platieb.

Podľa aktuálnych štatistík Poštovej banky jej klienti využívajú počas letnej sezóny v zahraničí platobné karty najmä na uhrádzanie bezhotovostných platieb prostredníctvom POS terminálov. Na celkovom počte transakcií uskutočnených platobnými kartami v júni 2010 v zahraničí klientmi Poštovej banky sa až 67. percentami podieľali práve bezhotovostné platby kartou prostredníctvom POS terminálov. „Napriek tomu nám však v júni v porovnaní s priemerom za 1. polrok tohto roka výrazne vzrástol počet výberov z bankomatov zahraničných bánk v rámci Eurozóny a to až o 259 %. V minulom roku bol pritom tento trend opačný. Svedčí to aj o tom, že klienti si zvykli na využívanie výberov hotovosti z bankomatov v krajinách Eurozóny, za ktoré zaplatia rovnaký poplatok ako za výber z bankomatu inej než svojej banky v rámci Slovenska a nenosia tak na dovolenky zbytočne veľa hotovosti,“ uviedol Andrej Rybánsky, vedúci oddelenia platobných kariet a elektronického bankovníctva Poštovej banky.

Pomer transakcií uskutočnených platobnými kartami Poštovej banky v zahraničí – bezhotovostné platby vs. výbery z bankomatov:

Napriek tomu, že si klienti zvykli používať svoje platobné karty častejšie aj v zahraničí, nie vždy majú na pamäti zásady ich bezpečného a bezproblémového používania. Klientom preto pred a počas každej dovolenky v zahraničí odporúčame:

  • overiť si výšku limitov nastavených k platobnej karte a disponibilný zostatok,
  • uistiť sa, že si klient pamätá svoj PIN kód,
  • dbať na to, aby PIN kód k platobnej karte nebol prezradený (nezapisovať si ho na platobnú kartu, nenosiť ho spolu s platobnou kartou, nikomu ho neprezrádzať a pri jeho zadávaní vždy prekryť klávesnicu rukou),
  • oznámiť banke svoje mobilné telefónne číslo, aby mohla banka klienta v prípade potreby kontaktovať,
  • požiadať banku o nastavenie SMS notifikácie (o zmene disponibilného zostatku na účte tak bude klient SMS správou ihneď informovaný),
  • zabezpečiť si k platobnej karte cestovné poistenie,
  • v prípade straty, krádeže platobnej karty alebo neoprávnených transakcií platobnou kartou ihneď požiadať o jej blokáciu na tel. č. +421/68285777,
  • pravidelne si kontrolovať stav na svojom účte.

Súvisiace články

Aktuálne správy