Ako si vybrať vhodný podielový fond

Minulá výkonnosť však nezaručuje rovnakú výkonnosť v budúcnosti. Hodnota investovania nie je bez rizika, výnos môže stúpať a klesať a dokonca môže klesnúť hodnota investovanej čiastky.

Rovnako ako v ostatných reklamách, ani investičné spoločnosti nemôžu používať na propagáciu svojich produktov nepravdivé a zavádzajúce informácie. Je niekoľko rôznych kritérií, ktoré by sme mali vziať do úvahy pred nákupom podielových listov konkrétneho fondu. Medzi ne môžeme zaradiť – samozrejme už neberieme do úvahy určenie rizikového profilu investora a rozdelenie investície medzi jednotlivé triedy aktív – poplatky spojené s investíciou, tradíciami a z vedenia investičnej spoločnosti a, samozrejme, kvalitu jej služieb a dosahovaných výsledkov. Výsledky sa v prípade investičných spoločností a podielových fondov merajú výnosom či výkonnosťou. Výkonnosť, lepšie povedané minulá výkonnosť, je pravdepodobne tým kritériom, ktorému investori prikladajú najväčšiu váhu. Touto cestou sa však k najlepším výnosom ťažko dostanú.

V zahraničí, kde majú podielové fondy bohatú históriu, sa táto veta už mnohokrát potvrdila. Spoločnosti, ktoré vo svojich fondoch dosahovali niekoľko rokov nadpriemerné výnosy a prilákali vysoké investície,…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy